Екопротести в 10 града утре в защита на Натура 2000

OFFNews 06 юли 2020 в 10:47 2396 0

Снимка Сергей Антонов

Протести срещу продължаващото застрояване на българското Черноморие и промените в Закона за биоразнообразието ще се проведат утре в 10 града в страната. 

Организатор на недоволството в Айтос, Благоевград, Ботевград, Бургас, Дупница, Пловдив, Русе, Сливен, София и Царево (на плажа "Корал") е "За да остане природа в България" заедно с още граждански организации. 

Природозащитниците призовават за оттегляне на измененията на Закона за биоразнообразието, приети на първо четене в парламента, които според тях продължават да заплашват европейската екологична мрежа "Натура 2000" в България. Според тях представителите на ГЕРБ в парламента са заблудили обществото, че проблемните предложения ще бъдат оттеглени, докато дискусията от миналата седмица в Народното събрание е показала, че след първия национален протест на 25 юни исканията им остават без последствия. 

Еколозите настояват депутатите да приемат само текстовете, които не се отнасят до "Натура 2000", да спре строителството на Алепу, както и в Природен парк "Странджа".  

Миналата седмица Европейската комисия предупреди за съд за България заради "Натура 2000". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови