Дробилки за клони - лесният начин да се снабдим с мулч

OFFNews 22 февруари 2022 в 11:10 2414 0

Дробилките са машини, които се използват за надребняването на клони и храсти и превръщането им в мулч. Благодарение на тях, работа става в пъти по-лесна. Моторните дробилки на Коледжиков са преносими, като някой от тях имат възможност да бъдат сертифицирани и да се движат по Републиканската пътна инфраструктура. Те притежават и двигател с вътрешно горене, който им осигурява мощност от 4.5 до 750 конски сили. По-високият клас дробилки са с по-висока мощност и съответно цена.

Обикновено принципът на работа, включва поставяне на парчетата дървесина в бункера и след това приплъзването им към режещ механизъм. Това са остриета, които се въртят и надробяват дървесината. От там идва и името на този тип техника - дробилка. След това дървесината се изхвърля като стърготини и може да поеме нови клони за дробене. Има няколко различни видове дробилки за клони и те са:

Моторна дробилка за клони с диск

Тя има остриета, монтирани на стоманен диск. Това представлява самото устройство за рязане на дървесината. Тези дробилки разполагат и с хидравлично задвижване, което притегля клоните към остриетата. Капацитетът на диска може да е най-разнообразен. Най-малките са с диаметър от порядъка на 3 см., а най-големите - около 50 см.

Търговските компании много често избират точно този вид дробилки, защото стърготините, които се произвеждат са по-равномерни спрямо другите видове. Въпреки това, малки, гъвкави клони могат да преминат през слотовете за диска и да доведат до лошо качество на обема от стърготини, ако не се внимава. Специалистите предпочитат тези моторни дробилки, спрямо другия вид, който е с барабан.

Моторна дробилка за клони с барабан и чукови ножове

Барабанните дробилки използват по-нова система, която включва стоманен барабан, който се задвижва от хидравличен мотор. Барабанът е позициониран успоредно на мястото, където се поставят клоните. Така хората са защитени от инциденти, когато слагат дървесината в машината. Барабанът също така функционира като механизъм за подаване, изтегляйки материала, докато го реже в същото време.

Барабанната дробилка може да дроби и малки и големи клони. Може да се справи и с влакнести материали, например палмова дървесина. Което е огромно преимущество. Тя има компактна структура и е надеждна техника. Ако ви е необходима лесна за управление дробилка, това трябва да е вашият избор.

Важно е колко са големи стърготините

Основният параметър на технологията на дробилката е дължината на мулча. Когато размерът на дървесните стърготини е балансиран и няма дефекти, то тогава имате продукт с добро качество, който можете да използвате или да го изтъргувате на добра цена.

За какво да внимавате когато купувате моторна дробилка

Най-напред трябва да съобразите какво натоварване може да поеме машината, която сте избрали. Ако планирате да я натоварвате максимално, то тогава може би е по-добра идея, да изберете малко по-мощен вид. По-малките машини ще пропускат клонки, с големина 4-6 см, да преминават през тях. Машините с комерсиални и индустриални цели могат да обработват парчета с дължина до 4 метра и диаметър до 25см, така че ако целта ви е индустриална, тогава търсете професионален клас машина.

Качеството на остриетата

Общоприето схващане е, че повече остриета се равняват на повече стърготини. Това обаче е по-скоро заблуда, защото качествените машини може да имат едно острие и то да върши цялата работа безкомпромисно. Въпросът е в това колко качествено е острието.

Двигателят

По-малките машини, за нетърговска употреба, обикновено имат електрически двигател. Ако търсите обаче дробилка за клони, която да издържа на натоварване, то ще ви е необходима моторна дробилка. Определено моторните дробилки имат по-голяма нужда от поддръжка и цената им е по-висока, но нямат никакъв проблем да понесат постоянно натоварване.

Допълнителни характеристики, на които да обърнете внимание, когато си избирате клонотрошачка.

  • Теглич;
  • Предни изпускателни улеи;
  • Самозаточващи се остриета;
  • Хомологирано ремарке (ако е необходимо).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика