До 500 лева над заплатата на учител по точни науки, ако отиде да работи в проблемно училище

Александра Маркарян Последна промяна на 15 февруари 2019 в 16:46 10531 2

Снимка pixabay.com

До 500 лева над заплатата си може да получава учител месечно, ако отиде да работи в проблемно училище, където например децата са със слаби образователни резултати и с нисък социален статус. Той трябва преподава по математика, физика и астрономия, информатика или информационни технологии и да има над 8 г. стаж като учител по някой от тези предмети.

Възможността е предвидена в проекта за национална програма "Мотивирани учители" на Министерството на образованието и науката. Тя е публикувана за обществено обсъждане, след което ще бъде гласувана от Министерския съвет и приложена през календарната 2019 г., за да може наесен в училищата да има повече повече педагози по точните науки, в които се очаква недостиг.

Бюджетът ѝ 1.7 млн. лева обезпечава още придобиването на допълнителна квалификация в дефицитните области (математика, физика и астрономия, информатика, информационни технологии, чужди езици и религия) и обучения на специалисти без педагогически опит (по математика, физика и астрономия, информатика, информационни технологии и чужди езици).

Предвижда се за проблемни училища да се осигурят до 80 учители. С тях ще се сключат 3-годишни трудови договори, които ще предвиждат 300 лева допълнително месечно възнаграждение за работата в трудни условия, както и още 200 лева на месец, с които да се плати наемът в новото населено място или транспортните разходи.

За тези педагози е предвидена подготовка за конкретната специфика на региона и придобиването на умения за методическа подкрепа. МОН ще плати нощувките, храната, транспортът на обучаемите, както и наемите и възнагражденията на обучителите.

Педагозите, които искат да се включат, трябва да подадат документи, включващи автобиография, препис-извлечение от трудовата си книжка, мотивационно писмо, препоръка от настоящия работодател, две препоръки от учители, такава от родител и портфолио.

От МОН планират да направят електронно картографиране, чрез което да отсеят училищата, където са необходими преподаватели по точни науки, за да могат по-лесно да се запълнят свободните учителски места.

Програмата предвижда за до 100 специалисти с висше образование без педагогически опит да се осигури университетско обучение за придобиване на професионална квалификация „учител“ по математика, физика и астрономия, информатика, информационни технологии, и чужди езици. Обучението ще е едногодишно, в задочна форма, като за него държавата ще плаща на висшето училище по 1200 лв. на участник, ще покрива още разходите за нощувки (40 лв.) и транспорт на обучаемите (по 80 лв. на участник).

До 150 учители пък ще могат да придобият допълнителна квалификация „учител по математика“, „учител по физика и астрономия“, „учител по информатика“, „учител по информационни технологии“, „учител по чужд език“ и учител по религия“ чрез предвиденото обучение по програмата. То отново ще се провежда от университетите, а формата ще е задочна. МОН осигурява средства за 1 година, в която да се извърши квалификацията. Осигурени са пари за пътни и нощувки по време на присъствената форма на обучение. Висшите училища  ще получават по 1200 лв. на участник, за нощувки – 40 лв. и транспорт на обучаемите – 80 лв. за участник.

Какво още предвиждат националните програми за 2019 г. на МОН вижте тук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6500

2

cavdo

15.02 2019 в 18:30

може и полицаи, те вземат по големи заплати

11519

1

d0ni

15.02 2019 в 17:16

Да пратят поповете бе, нали ще им давате учителски заплати