Днес правят първа копка на новата метростанция в Обеля

OFFNews 10 октомври 2023 в 07:07 2155 0

Строежът по продължение на третата линия от ж.к.

Снимка БГНЕС/Гергана Йорданова

Строежът по продължение на третата линия от ж.к. "Хаджи Димитър" до ж.к. "Левски“ в район “Подуяне”.

Дмес Столична община и „Метрополитен” ЕАД ще направят първата официална копка на новата метростанция в Обеля. Церемонията ще се проведе от 12 часа на площадката над пътния тунел на бул. „Панчо Владигеров”, западно от железопътната линия София-Волуяк, съобщи Столична община.

На събитието ще присъстват кметът на София Йорданка Фандъкова, министърът на транспорта Георги Гвоздейков, изпълнителният директор на „Метрополитен” проф. Стоян Братоев и изпълнителният директор на фирмата–изпълнител „Геострой” АД инж. Цветослав Петков.

Новата метростанция ще бъде част от интермодален транспортен хъб, включващ метро, ж.п транспорт и автобусен транспорт. Тя ще има три изхода, като два от тях ще имат връзка с жп спирката и съответните перони. За достъп до тях и до южната страна на жк „Модерно предградие” ще има асансьори, ескалатори и стълбища.

При реализацията на проекта не се предвижда затварянето на бул. „Панчо Владигеров”, ул. „Обелско шосе” или вътрешнокварталните улици в жк „Обеля -1”. Това ще бъде постигнато чрез въвеждането на етапност при строителството и при временната организация на движение.

По време на строежа Линия 1 и 2 на метрото няма да се спират, уточняват от Столична община.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика