Директорът на 52 ОУ: Казахме на родителите за ритника, детето имаше тумор

Александра Маркарян 10 април 2017 в 12:47 26638 3

Директорът на 52 основно училище Данко Калапиш опроверга редица обвинения, отправени от родителите на починалата след ритник в корема от съученик 11-годишна ученичка Габриела Искренова в интервю за Нова тв.

Майката Бистра Бранкова каза, че от училището не са я уведомили какво е станало и в "Пирогов" лекарите не знаели от какво да я лекуват.

В отворено писмо, изпратено и до медиите, Калапиш обаче заявява:

"Лично аз, в присъствието на колегата Йоланта Маркова – старши учител в група за целодневно обучение, уведомих майката на Габриела, че през деня е имало сблъсък между нея и другото дете. Категорично не мога да приема твърдението на родителите, че съм искал да покрия случая, за да не стане скандал. Докато чакат линейката, колегата Надя Царева-Мартинова – старши учител в начален етап, също казва на майката задължително да уведоми лекарския екип в "Пирогов", че е имало ритник в корема. По това време аз съм бил до близкия филиал на 20-о ДКЦ".

Той отрича и твърдението на бащата на момичето Марио Искренов, който заявява, че е пътувал в линейката: "Лично аз издърпах ключовете на автомобила на семейството от ръцете им, тъй като не смятах, че са в състояние да шофират, и качих и двамата родители в линейката".

В предаването бащата твърди, че се води следствие и причината за смъртта не е ясна.

"В писмото на родителите, адресирано до министъра, - пише обаче директорът - ясно е описана диагнозата тумор на левия бъбрек! Моля тази диагноза да бъде оповестена като съобщена от родителите."

Ето целия текст на писмото на директора на 52 основно училище:

На 09.04.2017 година в предаването „Комбина“ на Нова телевизия родителите на починалата ученичка от повереното ми училище Габриела Искренова изнесоха факти, които не отговарят на реално случилото се:

1. Заявиха, че съм инициирал подписка в своя защита и в защита на целия колектив на 52. ОУ. Никога по никакъв начин не съм инициирал подписка в своя защита. Подписката е инициирана от членове на Обществения съвет и други родители след писмото, което родителите на Габриела прочетоха на родителска среща. Текстът на подписката представлява становището на Обществения съвет към училището, което е качено на сайта ни на 20 март 2017 година. То отразява мнението на съвета по случая след проведено заседание, на което аз запознах членовете му с констатациите от проверката.

2. Твърди се, че е инициирана подписка от страна на родители, подкрепящи родителите на Габриела. Изказаното не отговаря на истината. На 30 март 2017 година бях поканен на родителска среща, организирана от родители с дневен ред: Точка първа включваше запознаване с наблюденията на родителите от 4 „А“ клас, които следяха училищния живот на класа през последния месец /една от мерките ми за борба с агресията/. Точка втора бе свързана с уточняване на подробности около идеята да се насади дърво в памет на Габриела в училището. Трета точка бе съставяне на писмо до омбудсмана с искане да се изнесе експертизата с причината за смъртта. Около 30 минути след началото на срещата дойдоха родителите на Габриела. Обясниха, че идват с молба написано от тях писмо да бъде подкрепено от родителите на класа. Цялото писмо, което бе внесено в МОН, бе прочетено от тях пред присъстващите родители с молба да го подкрепят. Същата вечер във фейсбук се появи пост от сестрата на Габриела с молба писмото да бъде подкрепено от всички желаещи в събота, 01.04.2017 година от 14.00 часа в градинката на Боянско ханче.

3. Изказано бе твърдението, че нито учителката, нито директорът са известили родителите за това, че Габриела е била ритната в корема. След разговор на Габриела с г-жа Блъскова момичето е поискало единствено да бъде преместено далеч от ученика, който я е ритнал. Детето разполага с мобилен телефон и е можело да уведоми само родителите си за случилото се. Няма практика учителите в училището да известяват на момента родителите на учениците, които са се спречкали по някакъв начин. Лично аз в присъствието на колегата Йоланта Маркова – старши учител в група за целодневно обучение, уведомих майката на Габриела, че през деня е имало сблъсък между нея и другото дете. Категорично не мога да приема твърдението на родителите, че съм искал да покрия случая, за да не стане скандал. Докато чакат линейката, колегата Надя Царева-Мартинова – старши учител в начален етап, също казва на майката задължително да уведоми лекарския екип в Пирогов, че е имало ритник в корема. По това време аз съм бил до близкия филиал на 20-о ДКЦ.

4. Изказано бе твърдението, че г-жа Блъскова е разпитвала майката дали детето страда от епилепсия. Това категорично не е истина. Посрещайки майката на дворната врата на училището, лично аз я попитах дали детето страда от епилепсия, защото симптомите наподобяваха епилепсия.

5. Бащата на Габриела Марио Искренов заяви, че той е пътувал в линейката. Лично аз издърпах ключовете на автомобила на семейството от ръцете им, тъй като не смятах, че са в състояние да шофират, и качих и двамата родители в линейката.

6. В предаването бащата твърди, че се води следствие и причината за смъртта на детето не е ясна. В писмото на родителите, адресирано до министъра, ясно е описана диагнозата тумор на левия бъбрек! Моля тази диагноза да бъде оповестена като съобщена от родителите.

7. Майката на Габриела изказа твърдението, че детето си е отивало системно от занималня на обед и не е искало да влиза в тези часове.Това категорично не отговаря на истината. Момичето си тръгваше около 16.30-17.00 часа. Единични са били случаите, в които детето си е отивало на обед около 14.30, когато започват часовете за самоподоготовка.

8. Друга неточност в изказването на майката е, че г-жа Томова е била учителка в занималнята преди г-жа Блъскова. Г-жа Томова е била учител в първи клас, а г-жа Йоланта Маркова е била възпитател на детето във втори и трети клас.

9. Бе изказано твърдението, че за ученика, който е ритнал Габриела, са организирани извънредни родителски срещи и че е имало още много такива случаи. До този момент в протоколите от родителските срещи /предоставени на проверяващите експерти от РУО/ не се говори за момчето. Има един-единствен случай на устен сигнал до мен за разпра между момчето и друг ученик. Според информацията, която имам, проблемът е разрешен по мирен път със съдействието на родителите на двете деца.

10. Важна подробност в хронологията на събитията е телефонният разговор между Габриела и майка ѝ, проведен около 16.00 часа, докато майката пазарува в близкия магазин „Фантастико“. В него детето не споменава нищо за станалия инцидент и за някакво неразположение. Казва, че ще остане да си играе, в резултат на което майката не бърза да го прибере, а отива да го чака до оградата на училището. Това чух от майката на детето след пристигането ми в Пирогов.

11. Друга неточност бяха думите на майката, че, излизайки от кабинета, лекарите са й казали да звънне в училище и да попита какво се е случило, защото детето е силно ударено в корема. Така представена, информацията не отговаря на проведения пред мен разговор между майката и г-жа Блъскова. Майката на Габи се обади на г-жа Блъскова и я попита случило ли се е нещо в училище, защото детето е в клинична смърт и лекарите не знаят какво и е и къде да търсят причината. Тогава за трети път уведомихме майката, че с Гебриела е имало инцидент.

Това се случи около 50 минути, след като тръгна линейката от училището. 

Данко Калапиш,
Директор на 52. ОУ

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12021

3

bls

10.04 2017 в 15:51

Аз не разбрах - каква е причината за смъртта - щяха да я обявяват публично - ала-бала а до момента няма нищо..? Има ли възможност ритника на другото дете да не е пряката и непосредствена причина за смъртта, а някакво друго усложнение в следствие на заболяването, за което пише в писмото?

10571

2

Hissarion

10.04 2017 в 14:24

Ясно, че хората са афектирани и търсят да накажат някой. В случая обаче не са виновни директора и учителката, а родителското отношение към институцията.