Диана Борлакова: Безплатните лекарства за два месеца са за замазване на очите

Вероника Шербанова 01 октомври 2013 в 14:36 3978 1

Безплатните лекарства, които фирмата производител на „Афинитор“ отпуска за два месеца, са за замазване на очите. Това не е държавна политика, това е извиване на ръце.

Това заяви Диана Борлакова по време на събитие на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания по повод месеца на рака на гърдата.

Производителят отпуска лекарството за октомври и ноември, без да има разрешение от Здравната каса за използването му, макар че от Надзорния съвет обещаха бързо да гласуват такова решение, посочи Борлакова.

А какво се случва след тези два месеца? Не знам дали от Касата осъзнават какъв стрес е за мен това дали ще има лекарство или не. Това си е просто за замазване на очите, за да може да се каже, че са направили нещо, без да разрешат проблема, категорична е тя.

Решението на производителя да дари лекарството за два месеца беше оповестено вчера от управителя на Здравната каса Румяна Тодорова. Дарението ще бъде напарвено, след като се уточни броя на жените, които се нуждаят от медикамента, уточни Тодорова.

В подкрепа на онкоболните е започнала и петиция, която до момента са подписали 260 души, като броят им постоянно се увеличава.

Болните от рак на гърдата в моминта са над 44 400. Между 3600 и 3800 пък са новооткритите болни от рак на гърдата всяка година, обясни председателят на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания Евгения Адърска.

Непрекъснато ни се обяснява, че в здравеопазването няма пари за едно или друго. Това, което липсва най-много обаче, е хуманното отношение от страна на институциите. Много чество те забравят, че срещу тях стоят истински хора и че всяко взето решение променя съдби, посочи Адърска.

Според председателя на Българския лекарски съюз Цветан Райчинов е необходимо да се направи един пакет за онкоболните, който да включва всичко – от диагностиката, през хирургичното лечение, до работата с психолог и рехабилитацията. Например в Холандия и Дания всеки болен от рак се третира като спешен пациент. На практика за редица други прегледи може да се чака с месеци, но лечението при онкологично заболяване започва веднага, допълни Райчинов.

Особено подценявана е и работата с психолог – както с пациентите, така и с лекарите. Това беше причината да създадем асоциация на онкопсихолозите, обясни председателят на асоциацията д-р Маргарита Тарейн. За момента асоциацията се състои от 8 психолози, но се надяваме работата ни да добие популярност, посочи тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови