Диана Борлакова: Вчера Здравната каса издаде смъртна присъда

Вероника Шербанова 24 септември 2013 в 11:59 14784 42

Вчера Здравната каса издаде смъртна присъда. Това заяви онкоболната Диана Борлакова по повод решението на Надзорния съвет на НЗОК да не включва рака на гърдата към диагнозите, за които се отпуска безплатно лекарството „Афинитор“.

За един онкоболен всеки ден е важен. Срещам се с равнодушието на властимащите всеки ден. Вчера те издадоха една смъртна присъда, посочи Борлакова пред Нова телевизия.

Предложението беше направено, след като Диана Борлакова изпрати до медиите писмо, в което разказа за борбата си с рака на гърдата и невъзможността да получи безплатно лекарство, което се отпуска от Касата за два вида рак, но не и за рак на гърдата. Писмото на Борлакова беше публикувано и в OFFNews.

Ако диагнозата беше допълнена, от безплатното лекарство можеха да се възползват общо 50 души, за които заплащането на лечението е невъзможно. Сумата за лечението им възлиза на 730 000 лева до края на годината.

Диана Борлакова предложи да се обяви ден на траур в памет на жените, които се борят с рака на гърдата. „Тези хора нямат ли роднини и близки, на които може утре да им се наложи да взимат това лекарство“, коментира тя.

Диана се бори с рака вече 14 години. От края на миналата година тя е започнала да приема изписаното й лекарство „Афинитор“, за което с помощта на свои приятели плаща по 7000 лева на месец.

Решението на Касата е лудост, коментира националният консултант по химиотерапия д-р Галя Куртева. По думите й в периода 2009-2010 г. НЗОК е харчела годишно по 140 млн. лева за лекарства, а за тази година са предвидени 90 млн. лева, като средствата за отделни заболявания са разпределени нелогично.

С добавянето на рака на гърдата към болестите, за които се отпуска безплатно лекарството, от него можеха да се възползват общо 50 души.

Ще настояваме Надзорният съвет на Касата да преразгледа решението си от понеделник, заяви д-р Веселин Иванов, който е член на Надзора.

По думите му всички членове на Съвета са гласували против предложението за допълване на диагнозата. Причината била в липсата на средства в Касата.

„Решаването на този въпрос зависи от Здравната каса, която трябва да намери пари. Решение трябва да се търси за всички пациенти, а не само за един“, посочи д-р Иванов, като препоръча на Диана Борлакова да потърси съдействие от пациентските организации, които могат да я защитят.

Няма събираемост на здравните вноски, лекуват се много хора, които не плащат, и това е една от причините за дефицита в бюджета на НЗОК, обясни д-р Иванов.

По думите му е възможно допълнително средства за медикамента да се предвидят в бюджета на НЗОК за следващата година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews