За здравната министърка онкоболните са хора, "просещи от държавата"

OFFNews 28 септември 2013 в 19:32 19435 50

Таня Андреева, Снимка: БГНЕС

"От обществения ресурс за здравеопазване бяха прибрани 1.5 млрд. лв. в държавния бюджет за попълване на дефицити. Ако тези пари бяха влезли в здравната система, към днешната дата нямаше да има просрочвания на лечебните заведения и нямаше да има страдащи и болни пациенти, включително такива с онкологични заболявания, които да просят от държавата да се погрижи за тях, след като това е основно нейно задължение - да се грижи за своето население, за пациентите и особено за тези със социално значими и тежки заболявания." 

Това заяви здравният министър Таня Андреева днес след среща с директори на университетски и областни болници, както и с директора на Здравната каса д-р Румяна Тодорова, тема на която бе здравната реформа.

Само преди дни Надзорния съвет на НЗОК "издаде смъртна присъда", по думите на онкоболната Диана Борлакова, която има нужда от лекарство, което държавата отпуска безплатно, но не и за нейния вид рак - на гърдата. Надзорният съвет отказа лекарството на Диана, която трябва да плаща по 7000 лева, ако иска да го получи.

Днес, по някаква причина, Андреева пропусна да уточни, че в случая проблемът на "просещите" онкобони (с решението си Надзорният съвет отказа лекарството не само на Диана, а на още около 50 жени) не е финансовия ресурс - лекарството така или иначе се отпуска безплатно за болните, а в критериите за отпускането му.

Въпросните 1,5 млрд. лева бяха прехвърлени от бюджета на здравната каса в държавната хазна през 2010 г. по решение на бившия финансов министър Симеон Дянков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!