За здравната министърка онкоболните са хора, "просещи от държавата"

Последна промяна на 28 септември 2013 в 19:32 18675 50

Таня Андреева, Снимка: БГНЕС

"От обществения ресурс за здравеопазване бяха прибрани 1.5 млрд. лв. в държавния бюджет за попълване на дефицити. Ако тези пари бяха влезли в здравната система, към днешната дата нямаше да има просрочвания на лечебните заведения и нямаше да има страдащи и болни пациенти, включително такива с онкологични заболявания, които да просят от държавата да се погрижи за тях, след като това е основно нейно задължение - да се грижи за своето население, за пациентите и особено за тези със социално значими и тежки заболявания." 

Това заяви здравният министър Таня Андреева днес след среща с директори на университетски и областни болници, както и с директора на Здравната каса д-р Румяна Тодорова, тема на която бе здравната реформа.

Само преди дни Надзорния съвет на НЗОК "издаде смъртна присъда", по думите на онкоболната Диана Борлакова, която има нужда от лекарство, което държавата отпуска безплатно, но не и за нейния вид рак - на гърдата. Надзорният съвет отказа лекарството на Диана, която трябва да плаща по 7000 лева, ако иска да го получи.

Днес, по някаква причина, Андреева пропусна да уточни, че в случая проблемът на "просещите" онкобони (с решението си Надзорният съвет отказа лекарството не само на Диана, а на още около 50 жени) не е финансовия ресурс - лекарството така или иначе се отпуска безплатно за болните, а в критериите за отпускането му.

Въпросните 1,5 млрд. лева бяха прехвърлени от бюджета на здравната каса в държавната хазна през 2010 г. по решение на бившия финансов министър Симеон Дянков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29.09 2013 в 20:24

Трудовак-o,
никога не съм твърдял, че всеки който се брои за ДЕМОКРАТ е прост. Но като те гедам теб съм убеден на 100%, че ако не всеки, хайде почти всеки глупак и простак е ДЕМООЛИГОФРЕН.

29.09 2013 в 19:21

mi6,

тъпанар ли си, тъпанарка ли си няма голямо значение. Да, горе доло е вярно, че "2013-те година сме". За твое сведение през тази година е валиден бюджета приет от ГЕРБ и "световния финансист" Моню Дянков. А да тие известно, че бюджета на държавата или както казва кака ти Менда "бюжета" е финансов закон и трябва дс се изпълнява точ а в точ. Без да съм компетент във финансите мисля, че са възможни само актуализация със съгласието на парламента. Така,че за тази година така. Спомняш ли си каква ДЕМООЛЕЛИЯ се вдигна когато Орешарски поиска актуализация на "бюжета".

29.09 2013 в 19:08

JJ,
"Какво общо има някогашният министър?"
общото с него и с БОКО, е че ако не бяха чопнали тези пари сега дереджето на Здравната каса щеше да е на друго дердже.

29.09 2013 в 16:15

mi6, аз обсъждам некоректността на заглавието! А че критериите са сбъркани, по това няма спор! И като гледам от коментарите, само неколцина са прочели цялата статия, останалите директно кълнат...

29.09 2013 в 14:54

Заглавието на статията е изключително подвеждащо и манипулира мнението на министърката. Offnews, отдавна съм се отказал от това да ви наричам журналисти, но моля ви се... това е крайно тъпо.

29.09 2013 в 12:54

Да,думите и са извадени от контекста.

29.09 2013 в 12:48

Владо,

не е милион, а милиард. И за твоя иформция сега управляващите все пак казаха, за какво ще го похарчат този милиард. А ти ваша милост, запитахте ли БОКО и Дянков, за какво аджеба похарчиха 4 милиарда заеми, които изтеглиха.? Запитахте ли? И какво отговориха? Нито питахте, а и да бяхте нямаше кой да даде отговор. Тю, тю-ю-ю-у-у, няма ги. Само те си знаят къде са. Аз имам предположения къде са голяма част от тях.
А за статийката. Ако има кой да чете и глава да разбере министърката ясно на български казва, че ако двамата престъпници БОКО и МОНЮ не бяха чопнали този 1,5 милиард от здравната каса, сега нямаше да се налага да се унижават болните едва ли не да просят. Но това не го пише в заглавието на OFFNEWS.BG. Там пише друго и то е предназначено за определена аудитория да си зарежда плювалниците.

29.09 2013 в 12:14

НЕ, естествено! Пич, ти как ги виждаш тия неща? Тоя един милион си е пари, как така ще го дават на други, били те и почти-сигурно (особено с помощта на НЗОК) терминално болни?..