Диана Борлакова получава безплатно лекарство за два месеца

Вероника Шербанова Последна промяна на 30 септември 2013 в 16:34 3973 5

Производителят на скъпото лекарство, от което се нуждаят 50 жени, сред които и Диана Борлакова, дари необходимите количества от медикамента за октомври и ноември.

Това съобщи управителят на Здравната каса Румяна Тодорова.

Медикаментите за октомври и ноември ще бъдат дарени от фирмата производител, след като националният консултант по онкология д-р Галина Куртева уточни бройката на болните, посочи Тодорова пред БНР.

По думите на председателя на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания Евгения Адърска жените, за които е нужно лекарството, са 16, тъй като за тях няма алтернативно лечение. Според други разчети става въпрос за общо 50 жени. От производителя на лекарството обаче са категорични, че ще дарят необходимото количество, без значение от точния брой.

За да бъде прието дарението, то трябва да бъде одобрено от Надзорния съвет на Касата, затова Тодорова увери, че ще направи всичко възможно това да се случи още днес.

Все още не е ясно какво ще се случи след края на ноември, но Румяна Тодорова обяви миналата седмица, че медикаментът ще бъде включен в Националния рамков договор за 2014 г. Ако рамковият договор бъде подписан от лекарите, парите за лечението ще дойдат от бюджета на НЗОК.

Надзорният съвет на Касата отхвърли миналата седмица предложението за включване на рака на гърдата към диагнозите, за които лекарството „Афинитор“ се отпуска безплатно.

Причината НЗОК да не включи рака на гърдата към диагнозите, за които се отпуска “Афинитор”, е липсата на средства, обясниха от Касата. Сумата за лечението им възлиза на 730 000 лева за октомври и ноември.

Предложението беше направено, след като Диана Борлакова изпрати до медиите писмо, в което разказа за борбата си с рака на гърдата и невъзможността да получи безплатно лекарство, което се отпуска от касата за два вида рак, но не и за рак на гърдата. Писмото на Борлакова беше публикувано и в OFFNews.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

27.04 2015 в 13:05

А това толкова търсено лекарство дава ли положителни резултати?Страничните ефекти са по-страшни от самата болест!Има ли някой,който се е излекувал или се е подобрил?

01.10 2013 в 10:30

А какво да кажем за Зелбораф - лекарството което се изписва за метастазирал меланом и което струва по 20 000 лв. на месец.То също не е включено към безплатните лекарства, защото....няма пари.Това е непосилно.Станахме просяци и нещастници.

30.09 2013 в 19:38

Защо никой вече не помни как предишното правителство и финансовият министър Дянков "приватизираха" над 1,5 милиарда от парите за здравеопазване. И заради такива сега няма пари за
здравеопазване. Но тогава никой не реагираше, нали? Къде бяха красивите и моралните?

30.09 2013 в 18:25

И аз се радвам за Диана. Даже бях готов да даря средства, за нея и за другите жени. Колкото мога.

Не мога да разбера нещо друго, обаче. Защо, след като си изкарвам заплата, трупам мои пари за пенсия, трупам мои пари за здравеопазване, трупам мои пари за образование, когато от тези пари ми потрябват, някой ми ги РАЗПРЕДЕЛЯ, ако ги има?

Защо ми е тази армия от чиновници на гърба, които хрантутя, а те не работят?

Къде са парите за здраве, за живото спасяващи операции, за детски градини и прочие?

И последно - кой е производителят на лекарството за Диана?

30.09 2013 в 16:59

Радвам се за Диана и другите жени, но защо някой, който не си е свършил работата трябваше да ги държи в напрежение и изтощава моралните и физическите им сили, така необходими в борбата с болестта? Трябва всеки отговорен за липсата на лекарствата да получи съответното възмездие. Ако това не стане ще изминат двата месеца, а след това...? Успех Диана, знам ще победиш!
 
X