Дете и мъже от Пловдив и Хасково са с бактериален менингит

OFFNews Последна промяна на 09 юни 2014 в 20:53 7776 5

4-годишно дете и двама мъже с бактериален менингит са приети в инфекциозната клиника на университетската болницата „Свети Георги” в Пловдив.

Това съобщи д-р Милена Коларова, началник отдел „Противоепидемичен контрол” в Районната здравна инспекция, цитирана от БНР.

Изследвани са около 200 контактни с тримата пациенти. Детето е от Куклен, а другите болни са 39-годишен мъж от Пловдив и пенсионер от Хасково.

По думите на д-р Коларова няма място за паника, защото случаите са изолирани един от друг, но само по себе си заболяването е сериозно и се предава по въздушно-капков път.

Бактериалният менингит е най-сериозната форма на менингит, при която 20-25% от случаите може да завършат фатално. Симптомите при вирусен менингит в някои случаи наподобяват грип и заболяването може да остане недиагностицирано. Антибиотичното лечение не дава резултат, тъй като причинителите са вируси. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11.06 2014 в 21:28

Какво толкова интересно има относно това дали детето е имунизирано? Ами най-вероятно не е. Ваксината Meningococcal A+C е препоръчителна и не е включена в имунизационния календар на РБ-я. Още повече, че тя не е панацея, осигурява протекция срещу менингококи само от група А и С.

10.06 2014 в 09:27

Интересно ми е дали детето е било ваксинирано, защото съвременния имунизационен календар предвижда ваксини срещу най-честите бактерии причинители на менингит.

09.06 2014 в 22:13

Авторите са копнали част от статия, но не съвсем... и от там идва объркването!?
Ето целия текст:
"Менингит е потенциална животозастрашаваща инфекция на менингити – обвивките на главния и гръбначния мозък. Оставен без лечение, менингит може да доведе до оток на мозъка и последващо инвалидизиране, кома или дори смърт.
Минингит предизвикват разнообразни причинители, като бактерии, вируси, гъби, реакции към медикаменти и токсини от околната среда, например тежки метали. Вирусният менингит, за разлика от бактериалния и микотичния (предизвикан от гъбички), има много по-добра прогноза. Бактериалният менингит е най-сериозната форма на менингит, която в 20-25% от случаите може да завърши фатално, дори и на фона на лечение. Симптомите при вирусен менингит в някои случаи наподобяват грип и заболяването може да остане недиагностицирано. Антибиотичното лечение не дава резултат, тъй като причинителите са вируси. Въпреки това обаче, прогнозата е много добра. Менингит, причинен от гъбички, е рядко срещана форма, засягаща най-често хора с нарушена имунна система." http://www.pharmacy-bg.com/zabolyavaniya-a-ya/meningit/

09.06 2014 в 21:27

Уж адекватна медия бяхте, намерете си някой здравен консултант.

09.06 2014 в 21:12

"Бактериалният менингит е най-сериозната форма на менингит, при която 20-25% от случаите завършват фатално. Симптомите при вирусен менингит в някои случаи наподобяват грип и заболяването може да остане недиагностицирано. Антибиотичното лечение не дава резултат, тъй като причинителите са вируси. "
Кой сега не прави разлика между бактериален и вирусен менингит ?