Quantcast

Десетки миньори от фалиралата мина „Черно море“ остават без дом

OFFNews - Бургас Последна промяна на 02 септември 2016 в 19:34 9629 13

Снимка БГНЕС

Бургаските миньори при един от протестите заради неизплатени възнаграждания

След като останаха без работа и без доходи, сега десетки миньори от фалиралата мина "Черно море", могат да останат и без домове. Собствеността на предприятието, което се свързваше с бизнесмена Христо Ковачки, се разпродава, а с нея - и жилищата, в които хората живеят.

Служители на мината и техните семейства обитават две сгради в бургаския квартал "Черно море". Постройките са собственост на фалиралото предприятие. Те са били със съвсем друго предназначение, но хората, със собствени средства, са ги ремонтирали и преустроили в домове.

Павел Бабанков се нанася преди пет години в бивше перално помещение. Тогава сградата е била празна, без електрическа инсталация, без вода и канализация. Успява със заеми и с помощ от приятели да пригоди за живот няколко малки стаички и да живее в 40 кв. м.

Неговият колега Костадин Острев пък се нанася още през 2007 г. в сградата, описана като "бекярско общежитие". Реално, това са били канцеларии. Превърнали са ги в жилища, направили бани, тоалетни. Острев е събрал фактури за ремонтите, които са му стрували около 4000 лв.

В същото положение са 50 – 60 души, които не смеят и да мислят как ще посрещнат есента и зимата. А миньорите имат да получават и обезщетенията си, след като бяха освободени масово от работа в края на април.

Бабанков споделя с огорчение:


„Както казват, че Ковачки е собственик на предприятието – остави ни без работа, остави ни без обезщетения, сега и без жилища ще ни остави“.


В още по тежка ситуация е Айше Мустафа, която живее в една сградите, обявени за продан. Жената е със 100% инвалидност.

16 г. съм в тази къща. Беше склад, голям хангар, фундаменти имаше, махнахме ги, приспособихме ги за стаи, прокарахме вода и ток. Нямам къде другаде да ида, сън не ме хваща, на улицата съм. Сега и покривът ми тече“, споделя Айше.

Според бургаския обществен посредник, Таньо Атанасов, има сериозни разминавания между това, което е обявено в търга и реалното състояние и предназначение на сградите.

„В тръжната процедура са обявени сгради, по съдържание, които категорично се различават от фактическото състояние на нещата. Считам, че това е грубо нарушение на тръжната процедура. Под точка 7 пише „сграда – пералня, със застроена площ 254 кв. м." Всъщност, това е бивша пералня и складови помещения към нея, която отдавна не изпълнява тези функции. Със съгласие на ръководството на тази мина, която е представила тези документи в НАП, че това е бивша пералня, там са настанени три семейства. Които със собствени средства са превърнали тези разрушаващи се помещения в жилища“, казва Атанасов.


Подобна е и ситуацията с обявеното за продан „бекярско общежитие“. По документи то е на два етажа, но е надстроен още един жилищен.

Според Атанасов, търгът трябва да бъде отменен в тази му част, заради конкретните несъответствия. Така се създава реална възможност да се закупят имоти на далеч по-ниска цена. А купувачи вече са се появили, бизнесмени дори били сигурни, че те ще спечелят търга и обещавали на бившите вече миньори да ги оставят да живеят там, но срещу доста по-висок наем от досегашния.

А вече безработните миньори трудно ще могат да си позволят подобен разход.

"Хората и техните съдби не може да се продават като стока на търг", категоричен е Таньо Атанасов.

Търгът, обаче, не може да бъде отменен и ще се проведе в сряда. От НАП – Бургас подчертават, че през годините са водили многократни разговори с ръководството за мината за поетапно погасяване на задълженията. Те са в размер на милиони левове, освен данъчни и осигурителни, има такива и към банки. Ефектът е бил нулев. Предприели сме крайната мярка, пояснява Христо Узунов, говорител на агенцията в Бургас.

Говорим за един проблем, който е трябвало, не е станало, а е можело да бъде разрешен в годините назад. Тук говорим за взаимоотношения между бившите работници на мина „Черно море“ и самата мина. В крайна сметка, НАП не продава жилищата на тези работници. Ние продаваме единствено и само собственост на мина „Черно море“. Работниците, в този случай, се явяват като трета страна. Ние не продаваме тяхно имущество и НАП не гони работниците от жилищата, където живеят“, подчертава Узунов.

Бившите миньори могат да се явят на търга за жилищата си. Те обаче нямат средства, с които да го направят. Областният управител Вълчо Чолаков ще се опита да съдейства.

Миньорите вече са изпратили писма до премиера и до финансовия министър, с които ги молят за помощ.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

27639

13

sottozero

02.09 2016 в 23:56Бай интелектуалецо,и още нещо ще ти кажа за дядо ми и семейството му- по един или друг начин то е било репресирано от комунистите,защото единият му зет е бил царски офицерла, а единият му брат е бил стражар,и те съответно са репресирали комунисти преди 9ти септември.

Но той никога не те оплака,и никога не каза лоша дума срещу комунистите,дори след 10ти ноември,защото си даваше сметка че всичко се връща.Просто си е понесъл дишането на въглищен прах по няколко часа в продължение на 20 години, и е успял да направи къща на 3 етажа,и да осигури две деца с образование.И силикоза,от която почина

А ветропоказатели като тебе,които като теб са се мазнили на предишните властимащи и са гледали мекото на хляба,сега правят същото,и без да са докоснати с пръст от комунистите се изкарват като някакви жертви.

Вие сте единстнвените,които трябва да се лустрират,хората-путки.

27639

10

sottozero

02.09 2016 в 23:25Кажи бе,как така се извиси интелектуално по времето на лошите комунисти,ти яростния антикомунист,който се отвращава от хората на ръчния труд?

Разказвай,иначе ще разкажа аз,а аз имам доста богато въображение като за копач:)

27639

8

sottozero

02.09 2016 в 23:16Абе не знам,ма след като дядо ми е бил миньор,следователно не се е облагодетелствувал по някакъв начин от народната власт,а ти очевидно с високия си интелекнуален потенциал и презрителното ти отношение към миньорите,май си бил някаква партийна книжна секретарка,може би знаменосец на чиновниците,бързо пребоядисала се след 10 ноември,нали така интелектуалецо:)))

27639

6

sottozero

02.09 2016 в 23:06Споко,ще имаме много за копане.Не бързайте толкова,за ваше добро;)