Миньори на протест, блокираха пътя Бургас - Слънчев бряг

OFFNews - Бургас 26 април 2016 в 13:17 2637 0

Снимка OFFNews

Миньорите блокираха пътя за Слънчев бряг

Близо 100 съкратени миньори от бургаския рудник „Черно море“ блокираха днес пътя Бургас – Слънчев бряг, преди кв. „Сарафово“.

За 40 минути протестиращите работници спряха движението на автомобили, като пуснаха само една линейка. Колоната от коли беше над 5 км., а хората, които бързаха да се качат на самолета за Лондон от летище „Бургас“, тръгнаха пеша към аеропорта.

Причината за недоволството на част от съкратените преди две седмици 270 миньори са неизплатени възнаграждения. Последните пари, които са получили, са аванс за месец февруари.

Днес, със сълзи на очите, работниците се събраха в бившето си предприятие. Сред тях има и цели семейства, останали без препитание, тъй като всички работят в мината.

Как си храним децата, някой пита ли ни“, казваха миньорите.

По думите на Русомир Калоянчев, изпълнителен директор на мината, днес или утре се очаква превод от ТЕЦ „Сливен“, който да покрие остатъка от февруарските заплати. Това не успокои работниците. Те настояха премиерът Борисов да дойде при тях:

Всички в кв. Рудник сме гласували за ГЕРБ. Да дойде Бойко Борисов. Той ли командва държавата или Ковачки“, попита един от миньорите.

Според друг миньор, не е логично обяснението, че финансовото състояние на мината е тежко, защото въглищата се изкупували на цена от 30 лв./тон. Мъжът твърди, че пазарната цена е по-висока.

Директорът на рудника поясни, че най-късно до месец юни ще бъдат изплатени всички средства на работниците. Очаквали парите от ТЕЦ – Сливен, които пък имат да получават средства за закупена електроенергия от НЕК. На работниците трябва да бъде платен, освен остатъка от заплатата за февруари, но и за март, както и обезщетенията при съкращение и невзетите отпуски.

Русомир Калоянчев добави, че мината е в тежко финансово положение, дълговете й са близо 30 милиона лева. Според него, дори и друг концесионер да вземе рудника, той няма да може да функционира като такъв, въпреки че има запаси.

В рудника, повече от 15 дни, работните места, които бяха оборудвани, вече са в такова състояние, че възстановяването им почти е невъзможно. Ние, засега, само поддържаме водоотлив и вентилация. Ако дойде нов концесионер, той трябва да започне подготовка на нови работни места, което при тази конюнктура на цените в отрасъла – абсурд“, каза Русомир Калоянчев.

Няма такава финансова и икономическа сила, която да спре разпадането на това предприятие“, добавя последният директор на мина „Черно море“.

На същото мнение е и Чавдар Микулашев, председател на миньорската структура към КНСБ:

„Оттук – нататък, и Господ да слезе, няма как да стане“

След спонтанната блокада на пътя, част от миньорите отидоха на среща с кмета на Бургас Димитър Николов. Той им обеща съдействие в рамките на неговите правомощия и добави, че е разговарял с министерството на енергетиката, защото по отношение на плащането на дължимите средства има разминаване в информациите.

Един ми казва – парите преведени на ТЕЦ – Сливен, друг казва – има платежно, третият казва – няма платежно. Аз като кмет не мога да се намеся в частни отношения между частни компании“, добави Димитър Николов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови