Съкращават близо 300 работници от мина на Ковачки

OFFNews 11 април 2016 в 07:25 4325 3

Съкращават близо 300 работници от мина

Близо 300 работници от мина „Черно море“ край Бургас ще бъдат съкратени. Затварянето на мината идва изненадващо за работещите в нея миньори, съобщава БНР. Спирането на работата в мината изведнъж е невъзможно, категоричен е Ростислав Радуков от миньорския синдикат към КТ "Подкрепа".

"В момента се прокарва галерия, която трябва да се проветрява. Всичко може да стане, пожар може да стане вътре", каза той, цитиран от националното радио.

Неизплатени с месеци заплати изкарваха няколко пъти миньорите на протести. В момента те все още очакват февруарските си възнаграждения, които включват и неизплатен аванс.

На общо събрание, свикано от синдикатите, се очаква да бъде обявено решението за затваряне на предприятието, а миньорите ще решат какви действия да предприемат. Собственик на рудника е бизнесменът Христо Ковачки.

Миньорите десетки пъти протестираха срещу забавените си заплати, неизплащани с месеци, припомня БНТ. Като причина за проблемите с възнагражденията почти винаги бяха изтъквани нередовните плащания на ТЕЦ-Сливен към бургаското предприятие. Според миньорите цялата държава вече се е отказала да развива минното дело и не прави нищо за развитието му.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!