Ковачки принуди държавата да му плати половин милион лева

OFFNews Последна промяна на 19 септември 2014 в 16:10 6549 6

Христо Ковачки

НЕК преведе 500 хил. лв. на „Топлофикация Сливен“ ЕАД, съобщиха от Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ).

Ведомството беше принудено да даде тези пари, след като първо миньорите от рудник "Черно море" останаха под земята над 30 часа заради неизплатени заплати, а после към протеста се присъединиха и техни колеги от "Мини открит въгледобив - Перник", "Топлофикация - Перник" и мина "Бобов дол".

Всички мини, както и двете топлофикационни дружества в Сливен и Перник, са собственост на Христо Ковачки. 

По-рано днес се състоя задочен спор между МИЕ и "Топлофикация Сливен". От министерството обявиха, че НЕК е разплатила на дружеството 71% от дължимите суми, което е много повече от това, което е разплатила на другите си контрагенти. Те цитираха и сума от 705 хил лв. която е изплатена на "Топлофикация Сливен" в началото на този месец.

Шефът на топлофикационното дружество Ангел Ангелов отговори на тази атака с напомнянето, че въпросните 705 хил. лв. всъщност са били предназначени за „Мини Марица Изток”, а тези 71% разплатени дългове са предимно от 2013 г.

"За да се гарантират здравето и безопасността на работещите в мини „Черно море“ правителството разпореди на Българския енергиен холдинг да намери резерви и да осигури средства за заплати на миньорите. Миньорите не бива да бъдат използвани за икономически взаимоотношения между две частни фирми", обявиха от МИЕ. 

Оттам напомниха, че НЕК в качеството си на обществен доставчик на електрическа енергия няма търговски взаимоотношения с „Мини Черно море“.

"Считаме за несправедливо както обществения доставчик на електроенергия, така и миньорите, работещи в мините, да бъдат заложници на икономическо-правните отношения между субекти извън държавата, пише още в съобщението от енергийното министерство.

Зам.-министърът на икономиката и енергетиката Антон Павлов прекъсва командировката си до Азербайджан и след 20 часа ще бъде на място в мина „Черно море“, за да разговаря с миньорите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

19.09 2014 в 18:29

Ех, тъкмо разправях онзи ден, че това ще са най-честните избори от години насам. КТБ хлопна кепенци, няма кой да финансира купуването на гласове. Трети избори за година и половина, всички са се охарчили яко по предишните...Обаче тия нещастници пак намериха пари за купуване на гласове...Язък за миньорите...

19.09 2014 в 17:52

ааа, грешка. Те били няколко стотин хиляди , не милиона.
абе казаното пак е вярно

19.09 2014 в 17:34

Ще отидат за кампанията ба Бюрека, вече има безплатни торбички с неговия лик в магазините на Ковачки - Европа...

19.09 2014 в 17:31

Време е да го окошрят. Не може винаги да му се разминава.... Ще дойде ден и това ще стане... Амин, дай Господи!

19.09 2014 в 17:03

Миньорите си заслужават да ги третират като дебили,и да ги държат на лампа, като кучетата на Павлов, щом подскачат по свирката на Ковачки.
Значи сега му извоюваха на тоя омразник и хитрец допълнително още няколко стотин милиона с пресирането и извиването на ръце на Правителството.
Ееххх, що си нямаме и ние една Тачър, д`ба мама му...аман от гънещи се пишман министри.

19.09 2014 в 16:20

Хайде сега да видим къде ще отидат тея пари.
protip: не при миньорите