Държавата отваря врата за финансиране на частните университети

Александра Маркарян Последна промяна на 29 ноември 2013 в 12:41 3553 6

Проф. Анелия Клисарова. Снимка: Сергей Антонов
Проф. Анелия Клисарова. Снимка: Сергей Антонов

 

Частни университети също да получават финансиране от държавния бюджет, предвижда проектът на Стратегия за висшето образование (2014-2020) на Министерството на образованието и науката.

Държавата ще субсидира издръжката на студенти в частни университети, които учат професии "с хроничен дефицит на специалисти с висше образование", става ясно от текста на стратегията. Местата за студенти в тези специалности ще бъдат увеличени.

Такива специалности са например инженерните, уточняват авторите ù.

Финансирането на частни университети да започне още от следващата учебна година - 2014/2015, предвиждат от МОН.

"Още през учебната 2014-2015 година правителството има намерение да увеличи поръчките и стимулите за държавните и частните висши училища по професии с хроничен дефицит на специалисти с висше образование.Ще бъдат привличани талантливи студенти в разработването и реализирането на научноизследователски и бизнес проекти на ВУ", пише в стратегията.

Държавата ще подпомага и научните изследвания в частните висши училища. 

Една от заложените в стратегията цели е "насърчаване на приложната ориентация на обучението и научните изследвания в частните висши училища, както и на интеграцията им с чуждестранни организации (от държави-членки на ЕС и от трети страни)".

Както OFFNews писа вчера, стратегията предвижда още мерки с цел сливане на университети, въвеждане на нова система за акредитация на университетите, по-стриктен държавен контрол на качеството, разделянето на управлението на ВУЗ-овете на две - академично и стопанско чрез въвеждането на управленски борд, който да се отчита пред министъра на образованието.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29.11 2013 в 17:59

Така ще дойде да е ... И ще чакаме ранобудните красавци да върнат на власт Боко и Дянков, та да затвори Софийския Университет, за да направи с парите Пернишки. И да плаща за немски, английски, и дявол знае какви още инженегри с парите за пенсии, а на БАН да дава 9 заплати за 12 месеца. Което, видимо, е и риформътъ в очите на безписмения.
Макар че кво онова американско мекере, кво тая пишман професорка, тя просто се е побъркала от еврокрацията, което май не е принципна разлика.

29.11 2013 в 17:45

Не си от "наш'те". Няма финанси за теб. ТИ трябва да пълниш хазната и да т'ва е ;)

29.11 2013 в 17:30

Е нали били много ранобудни и креативни, после ще заминат за чужбина.
Защо аз трябва да плащам за образованието на хора, които работят за чужда страна?
Защо държавата не ме финансира мене, и аз съм частник?

29.11 2013 в 15:24

Къде е ляво и къде е дясно в нашето политическо пространство? След като настоящи социалисти - бивши комунисти, водят най-крайна либерална политика.

29.11 2013 в 15:21

Тия задминаха и Дянков, мамето им!

29.11 2013 в 15:01

А ТИ? ОТВОРИ ЛИ СИ ЧАСТЕН УНИВЕРСИТЕТ?