Да не забравяме злото: Стотици почетоха паметта на жертвите на комунизма

Мартин Георгиев 01 февруари 2019 в 13:57 4962 2

Снимка Мартин Георгиев / OFFNews

Днес почитаме паметта на жертвите на комунизма. Стотици се събраха на поклонение пред паметника, върху който са изписани имената на хилядите убити от комунистическия режим в България.

На 1 февруари 1945 г. Народният съд осъжда на смърт трима български регенти, 8 царски съветници, 22 министри от кабинетите на Богдан Филов, Добри Божилов и Иван Багрянов, 67 депутати и 47 генерали и висши офицери.

На поклонението присъстваха председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, президентът (1997 - 2002 г.) Петър Стоянов, лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, председателят на БЗНС Николай Ненчев, лидерът на СДС Румен Христов, евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев, зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев и бившият легионер и военен летец Дянко Марков.

Венци пред паметника на жертвите поднесоха парламентарната група на ГЕРБ, коалицията "Демократична България, СДС и председателят на Народното събрание.

В своята реч Цвета Караянчева изрази опасения, че злото от преди 30 г. прави опити да се завърне в нашето общество:  

"Злото спи под камък само в приказките. В живота то непрекъснато се опитва да изпълзи. Злото се възпроизвежда, като ни подлъгва да го банализираме и в крайна сметка да го забравим. За злото забравата е равна на опрощение. Днес все по-често ставаме свидетели на случайно изпуснати реплики. Уж изречени на шега заплахи от хора, които се борят да ни накарат да забравим зверствата на комунистическия режим. Дали някой политик ще каже, че народният съд е бил необходимо за времето си правосъдие или ще откаже да почете деня на жертвите под предлог, че съществуват различни мнения по върпоса. Дали случаен човек ще подхвърли по твой адрес, че заради такива като теб си струва да се възстановят лагерите. Или ще издигне като свое знаме сатрапите, унищожили след 9 септември културния и политически елит на България. Или ще се пошегува в телевизионно предаване, че е търсил чий дядо да измъчва. Това не са случайни фрази, изречени недомислено. Това са съзнателни опити да се омаловажи едно престъпление, което промени съдбата на родината ни и откъсна България за десетилетия от цивилизования свят. Това са съзнателни опити да се оправдае диващината на банда палачи, които години наред са мачкали и тероризирали политици, военни, журналисти, свещеници, учени, предприемачи. Правили са го понякога от чиста злоба и омраза към успелите. Понякога, за да се подмажат на комунистическата власт и да постигнат кариера, изградена върху трупове и разбити съдби. А понякога просто, за да натъпчат джобовете с чуждо емане. Почитането на 1 февруари, денят на признателност и почит към жертвите на комунизма, днес все още е предупреждение за заплаха, а не сбогуване с миналото. Нека никога не забравяме истината и не се примиряване с опитите за подмяна на миналото. Проклети завинаги да са имената на палачите. Поклон пред жертвите, поклон пред мъчениците!"

Президентът Петър Стоянов изтъкна, че днешните явленията, "които толкова дълбоко засягат тъканта на нашето общество - корупция, кражби, убийства, се случват заради трайната и системна деморализация, на която беше подлагано българското общество в продължение на 45 години".

"Днес не само почитаме паметта на избитите в този ден, а на всички жертви на българския комунизъм избити с и без присъда, разселени, въдворявани в концлагери, лишавани от основни човешки права. Цяло едно поколение, принадлежащо към българската интелигенция, на българското духовенство, българското предприемачество, беше унищожено пред очите на цял народ", заяви Стоянов. "Тази трайна деморализация достигна толкова дълбоко, че вече 30 години след началото на демократичните процеси една част от българското общество продължава да се чуди защо ние говорим толкова много на тази тема. Сякаш не е ясно, че основаната последица от това, което се случи след 9 септември, беше насаждането на омраза, която българин към българин никога не е изпитвал и практикувал. Тази омраза продължи да се възстановява и избуява даже и днес. До такава степен, че българското общество продължава да е разделено и неговите усилия за национално единение, национален идеал, национален прогрес, национална солидарност са дълбоко парализирани", допълни още той.

Лидерът на БЗНС призова всички наследници на репресираните през комунистическия режим в България да се обединят, за да "отхвърлят проклятието на комунизма. Тогава ще имаме и пълното основание да изместим този Паметник на съветската армия".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6774

2

ЛАФЪРДИЕВ

01.02 2019 в 18:41

И що ли на 10-ти януари не видях почитане паметта на убити българи.. "Загиват 750 и са ранени 710 души, от които 222 тежко - предимно цивилни, мирни граждани и много по-малко военни. Нанесени са удари на около 3300 сгради, от които над 3200 частни и над 90 държавни. Пуснати са общо 1784 бомби, от които 54 не се взривяват." В една от най-зловещите и кръвопролитни бомбардировки на София.. Уф какъв съм и аз.. Ми той Андрейчо Ковачев е носил цветя на паметника на Козяк.. На свалените бомбандиращи.. Да си го фотне камерката, че е склонил глава. Червена точица да му турнат .. Че то знай ли се още колко жертви на комунизма са спасили тез бомбардировки?

14469

1

случайно прочетох

01.02 2019 в 14:06

Поклон пред жертвите!
За мен е недопустимо БСП2 да осквернява подобно място с присъствието си!