Човек на ДПС оглави природен парк в нарушение на закона

OFFNews Последна промяна на 04 февруари 2014 в 17:29 8516 11

Природен парк

Снимка Сайт на природния парк

Изпълнителната агенция по горите е назначила нов временен директор на природен парк „Българка“ в Стара планина в нарушение на Закона за администрацията, алармира екокоалицията „За да остане природа в България“.

Досегашният директор на парка Мая Радева, която е сред създателите на защитената територия, е в болнични след катастрофа. Това е наложило назначаването на временен шеф на парка.

Новият директор Али Алиев обаче не е прекратил участието си във фирмата си „Бара Али Алиев“ ЕТ. Това означава, че агенцията по горите е нарушила закона, назначавайки на директорски пост човек, упражняващ търговска дейност.

Алиев е председател на ДПС в Севлиево от 2009 г. и общински съветник от партията. Той се занимава с дърводобивен и транспортен бизнес, сочат данните от фирмените регистри и досега няма опит в управление на защитени територии.

Фирмата на новия директор е включена и в Списъка на длъжниците по Данъчно-осигурителния процесуален кодекс с неуредени публични задължения за 32 851 лева към Териториална дирекция-Велико Търново.

Днес от БСП Габрово разпространиха протестна декларация срещу назначението на Алиев. В нея социалистите се разграничават от назначението и посочват, че то е в разрез със закона. Нещо повече, от местната организация на левицата считат, че в момент, когато предстои приемането на новия 10-годишен план за управлението на парка е наложително спешно да бъде обявен и проведен честен конкурс за директор.

Това е петата поред смяна на директор на природен парк в последните месеци – след „Странджа“, „Шуменско плато“, „Рилски манастир“ и „Сините камъни“, припомнят от природозащитната коалиция. Бяха сменени и шефовете на трите национални парка - „Рила“, „Пирин“ и „Централен Балкан“.

“Отстраняването на изградени с години специализирани кадри и замяната им с политически назначения явно сочи към корупция, условия за бъдеща злоупотреба с европейските средства, управлявани от администрацията на парка и за посегателство върху природното богатство – неговите вековни гори. На фона на острите доклади на Европейската комисия за нивото на корупцията в България и причините за нея, този акт е повече от показателен”, предупредиха екоактивистите.

Те настояха за да не се стига до спиране на европейски средства и санкции, агенцията по горите да не финализира готвеното уволнение и да прекрати отстраняването на доказани специалисти от администрацията на природните паркове за сметка на политически „парашутисти”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

05.02 2014 в 22:25

Мога още да крада

05.02 2014 в 09:29

Гласуваш за БСП и АТАКА

получаваш ДПС !!!

05.02 2014 в 09:03

шиете пипете още тука из новинарските форуми. няма и да разберем как цялата земя са ни я измъкнали под краката, щото сме толко затрит народ ,че вече няма на къде. просто сме ударили абсолютното дъно.

05.02 2014 в 00:14

тия от ДПС са най-наглите от цялата гад която ни управлява
ОСТАВКА!!!

04.02 2014 в 23:13

По време на Тройната коалиция Алиев беше зам.-директор на Държавно горско стопанство – Севлиево, но беше отстранен заради незаконна сеч и съден. Срещу него дела и до днес води комисията „Кушлев“, тъй като Али Алиев построи огромен палат в Севлиево, докато беше зам.-директор на горското стопанство. В момента Алиев е общински ръководител на ДПС в Севлиево и общински съветник и освен с големия си палат, е известен и с това, че трудно говори български език.

04.02 2014 в 20:46

Всичко се нарежда... в началото на януари из шуменското плато започнаха да секат големи и здрави дървета. Съмнителната дружина се беше вдигнала събота, което означава, че се крият от работещите само през седмицата проверяващи институции...

04.02 2014 в 20:25

Изнесли сме 100,000 компютъра за Япония!!!
Ама не били 100,000, а били 10,000...
И не били компютри, а компоти...
И не сме ги изнесли за Япония,
а са ни ги върнали от СССР,
и не сме били ние, а Румъния.

Това са т.н. "журналистически факти" на offnews, дори едно име на природен парк не могат да напишат вярно!

04.02 2014 в 19:49

Гласуваш за Атака, получаваш управление на ДПС

04.02 2014 в 19:48

Такъв парк в Стара Планина няма...
Офнюз... Хайде малко по сериозно отношение, днес се утрепахте да пишете дивотии.


Парка се казва Българка!

А аз от кога приказвам да хващаме тоягите и да ги изринем тези изедници... :(

04.02 2014 в 18:30

Няма да се учудя ако и катастрофата на бившата директорка не е била случайна.