Човек на ДПС оглави природен парк в нарушение на закона

OFFNews 04 февруари 2014 в 17:29 9004 11

Природен парк

Снимка Сайт на природния парк

Изпълнителната агенция по горите е назначила нов временен директор на природен парк „Българка“ в Стара планина в нарушение на Закона за администрацията, алармира екокоалицията „За да остане природа в България“.

Досегашният директор на парка Мая Радева, която е сред създателите на защитената територия, е в болнични след катастрофа. Това е наложило назначаването на временен шеф на парка.

Новият директор Али Алиев обаче не е прекратил участието си във фирмата си „Бара Али Алиев“ ЕТ. Това означава, че агенцията по горите е нарушила закона, назначавайки на директорски пост човек, упражняващ търговска дейност.

Алиев е председател на ДПС в Севлиево от 2009 г. и общински съветник от партията. Той се занимава с дърводобивен и транспортен бизнес, сочат данните от фирмените регистри и досега няма опит в управление на защитени територии.

Фирмата на новия директор е включена и в Списъка на длъжниците по Данъчно-осигурителния процесуален кодекс с неуредени публични задължения за 32 851 лева към Териториална дирекция-Велико Търново.

Днес от БСП Габрово разпространиха протестна декларация срещу назначението на Алиев. В нея социалистите се разграничават от назначението и посочват, че то е в разрез със закона. Нещо повече, от местната организация на левицата считат, че в момент, когато предстои приемането на новия 10-годишен план за управлението на парка е наложително спешно да бъде обявен и проведен честен конкурс за директор.

Това е петата поред смяна на директор на природен парк в последните месеци – след „Странджа“, „Шуменско плато“, „Рилски манастир“ и „Сините камъни“, припомнят от природозащитната коалиция. Бяха сменени и шефовете на трите национални парка - „Рила“, „Пирин“ и „Централен Балкан“.

“Отстраняването на изградени с години специализирани кадри и замяната им с политически назначения явно сочи към корупция, условия за бъдеща злоупотреба с европейските средства, управлявани от администрацията на парка и за посегателство върху природното богатство – неговите вековни гори. На фона на острите доклади на Европейската комисия за нивото на корупцията в България и причините за нея, този акт е повече от показателен”, предупредиха екоактивистите.

Те настояха за да не се стига до спиране на европейски средства и санкции, агенцията по горите да не финализира готвеното уволнение и да прекрати отстраняването на доказани специалисти от администрацията на природните паркове за сметка на политически „парашутисти”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!