Новите шефове на паркове и екоинспекции обявени минути преди празниците

OFFNews 03 януари 2014 в 19:48 6228 9

Ски зоната в национален парк

Снимка БГНЕС (архив)

Ски зоната в национален парк "Пирин"

Нов рекорд по непрозрачност постави екоминистерството, обявявайки новите директори на национални паркове, екоинспекции и басейнови дирекции минути преди коледните празници. Новите назначения бяха обявени на сайта екоминистерството далеч след края на работния му ден в петък, 20 декември – последният ден преди почивните коледни дни. По подобен начин – в петък късно следобяд бяха назначени и част от министрите и зам.-министрите в кабинета.

Конкурсите за директори на регионалните структури на екоминистерството бяха обявени преди месеци, след като през лятото министърът на околната среда Искра Михайлова уволни вкупом всички директори и назначи временни. Голяма част от и.д. шефовете запазват постовете си, а сред „новите“ назначения очаквано има и кадри на ДПС. Това личи от двете съобщения на екоминистерството за новите директори, „скрити“ в рубриката „Работа при нас“ на сайта му и публикувани около 19 часа в последния предпразничен ден.

Новият шеф на парк „Пирин“

За директор на национален парк „Пирин“ е избран Росен Баненски. Той е брат на зам.-кмета на община Банско, по информация на в. „Капитал“. Засега не е ясно дали новият парков директор не е в конфликт на интереси. Като управител на защитената територия той е длъжен да контролира ски зоната в парка, концесионер на която е фирма „Юлен“, а съакционер в „Юлен“ е община Банско.

За директор на парк „Централен Балкан“ е назначен Христо Башев – кадър на ДПС и кандидат за депутат от Габрово на последните парламентарни избори. От 2012 Башев е председател на ДПС – Габрово, а години по-рано, от 2003 до 2007 г. е бил общински съветник от БСП. Той е завършил психология и магистратура по стопанско управление, след което е учил политически мениджмънт в Академията за социална политика – София. Той заменя на поста Антон Станчев, който бе уволнен през лятото – магистър биолог със специализация по екология.

За директор на третия национален парк –"Рила", няма класирани кандидати.

ДПС – отново в екоинспекциите

Директор в регионалната екоинспекция в Пловдив (РИОСВ Пловдив) остава временно назначеният Тамер Бейсимов. Бейсимов беше главен секретар на екоминистерството при министър Джевдет Чакъров (правителството на тройната колаиция).

Русенската екоинспекция ще се ръководи от бившия си шеф по времето на тройната коалиция Дауд Ибрям. Ибрям, който бе назначен от министърката за и.д. директор, е областен лидер на ДПС.

Във Варна директор
на екоинспекцията става Ерджан Ебатин, също областен председател на ДПС. РИОСВ - Велико Търново ще се ръководи от Елин Андреев - бивш депутат на ДПС.

В
РИОСВ – Плевен директор става Радослав Илиевски. Илиевски е бивш депутат от БСП. В РИОСВ – Монтана, директор става Любомир Иванов, кадър на "Синята коалиция". В София директор остава временният шеф Ирена Петкова.

В РИОСВ – Хасково директор остава несменяемият от години Димитър Илиев. В РИОСВ – Бургас директор става Антоний Иванов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!