"Зелените": Подготвя се незаконно назначение за шеф на парк "Българка"

OFFNews 02 февруари 2014 в 17:23 2937 0

Готви се незаконно назначение на дърводобивник от ДПС за директор на природен парк "Българка", съобщават от партия "Зелените".

Изпълнителната агенция по горите (ИАГ) противозаконно подготвя назначението на шефа на ДПС-Севлиево за директор по заместване на природен парк "Българка".

Докато сегашният директор на парка е в болнични след автомобилна катастрофа, в нарушение на Закона за администрацията Али Алиев от ДПС е подготвен за назначаване на длъжността директор по заместване. Освен председател на ДПС в Севлиево от 2009 г., Алиев е общински съветник и се занимава с дърводобивен и транспортен бизнес. Справка в правно-информационните системи показва, че той не е прекратил участието си във фирмата си „Бара Али Алиев” ЕТ, което е драстично нарушение на член 19, ал.6, т.2 на Закона за администрацията, изискващ ръководителите на държавни институции, които имат функции във връзка с осъществяването на изпълнителната власт да не изпълняват търговска дейност.

Фирмата му е включена и в Списъка на длъжниците по чл. 182, ал. 3, т. 2 от ДОПК с неуредени публични задължения над 5 000 лв., които нямат имущество, върху което може да се наложи обезпечение, не е представено обезпечение и нямат вземания от банки и трети лица – ТД Велико Търново към 31.12.2013 г. с общ размер на задълженията от 32 851 лева, заявяват още от партията.

По време на тройната коалиция Алиев е бил зам.- директор на Държавно горско стопанство – Севлиево, а в последствие – отстранен от там заради незаконна сеч и съден. Негови транспортни машини са използвани за превоз на незаконна дървесина.

От "Зелените" припомнят още, че Алиев има разкрита принадлежност към Държавна сигурност. 

През миналия месец Министерство на околната среда назначи за директори на РИОСВ и националните паркове Пирин и Централен Балкан – над 50% кадри на ДПС, като мнозинството от тях бяха неуспели кандидат-депутати от листата на същата партия. Очевидно тази практика е възприета е от ИАГ. Али Алиев е бил четвърти в листата от МИР №7 Габрово по време на изборите през 2013 г., заявяват от партията.

Създаден през 2003 г., природен парк "Българка" става един от най-бързо развиващите се паркове, като привлича международни средства и работи по редица природозащитни проекти. Грубото вмешателство в един от най-успешните природни паркове може да се обясни с две причини:

- Апетити за засилване на дърводобива, което би било в противовес с интересите на Габровци и Тревненци, тъй като паркът е създаден с цел опазване на водосбора на река Янтра, от където се добива питейната вода за двете общини;

- Апетити към присвояване на проектите на парковата дирекция с цел пълнене на партийната каса.

Ако от Изпълнителната агенция по горите не се откажат от скандалното си назначение, "Зелените" ще информират европейските институции за извършваните политически назначения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови