Чия, киноа, броколи и авокадо влизат в менюто на детските градини

OFFNews 20 октомври 2017 в 12:32 19135 3

Снимка Pixabay

Нов рецептурник за менюто в детските градини подготвят ескперти. Революционното в него е, че ще включва и нашумелите суперхрани като киноа, чия, авокадо и др.

Очаква се той да бъде въведен през 2018 година, съобщи проф. Стефка Петрова от Националния център по обществено здраве и анализи в рубриката "Чети етикета" на bTV.

От менюто ще отпаднат пържените храни, колбасите и надениците. Няма да се предлагат например пържени филии. 

За сметка на тях храната ще може да включва брюкселско зеле, броколи, авокадо, фурми, чия, киноа, ленено семе, китайско зеле и др.

„Суперхраните наистина са ценни - имат растителни мазнини и минерали. Добре е децата да бъдат запознати с тези храни и да бъде част от менюто им. Запазили сме много традиционни закуски и сме коригирали състава им – намалили сме захарта и солта”, посочи проф. Петрова.По-скъпите храни може да утежнят бюджета на детските заведение в случай, че се предлагат ежедневно. Затова те ще са по-скоро алтернатива, а не норма.

Ще бъде въведен и по-голям грамаж на порциите. Сега изискването е те да са по 130 грама, което се оказва недостатъчно за някои от по-големите деца.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

3

Стефан

21.10 2017 в 23:32

А печени кюфтета от медузи, кренвирши от живи насекоми, пастет от изпражнения на морски костенурки, лимонада от слонска урина? Конски лиги с чесън? В някои среди също са модни.
Докторке - виж поговори с колегите си от психиатрията - понякога успяват да помогнат.
Няма да ти препоръчвам учебника по диетология, еле па главата за поносимост на храните по раси и региони. Все едно няма да го разбереш.

11671

2

безпартийна

20.10 2017 в 18:20

Една хубава ябълка или круша няма ли по-успешно да замести безвкусното авокадо?