Четирима посланици се събраха в подкрепа на гражданския сектор и пространство за социални предприятия

Гражданското общество ще има символичен дом в центъра на София

Рени Петрова 02 февруари 2023 в 16:11 1951 0

Новото социално пространство

Снимка Facebook/Botanic Lab.

Новото социално пространство

Четирима посланици у нас - на САЩ, Испания, Швейцария и Германия, заедно с фондация "Америка за България" и фондация "Български център за нестопанско право" се обединиха в подкрепа на гражданския сектор и пространство за социални предприятия по време на събитие в чест на гражданските организации в България.

В началото на събитието президентът на фондация „Америка за България“ Нанси Шилър благодари на посланиците за това, че са се събрали в подкрепа на гражданския сектор и на фондация "Български център за нестопанско право".

"Всеки един от Вас има много важна роля в тази общност на ангажирани граждани. Искам да отправя специална благодарност на нашите домакини - Надя Шабани и приятелите ни от БЦНП. Центърът работи съвместно с неправителствени организации в цялата България ги консултира и подпомага в разработването на устойчиви модели. Пространството, в което се намираме в момента - в центъра на София, е един ярък пример за устойчив модел", каза още Шилър.

Тя добави, че Надя Шабани и нейният екип се подготвят усилено за голямото откриване, в което ще бъдат представени резултатите от работата на над 30 български социални предприятия. "Благодаря, Надя, че ни дадохте възможност да надзърнем в социалното пространство преди официалното откриване след няколко седмици", посочи президентът на "Америка за България". 

Според нея през последните десетилетия българското гражданско общество своевременно и последователно се е отзовавало, за да посрещне потребностите на гражданите: "Попълваше липсите, там където не достигаха институциите. Представителите на всички тези организации се ръководят и за тях работят забележителни личности". 

Нанси Шилър посочи, че гражданското общество сме всички ние - граждани, които са се събрали в подкрепа на една кауза, да отстоят едно право, свободно да изразят своята гледна точка, да упражнят свободите си без страх от дискриминация или където се налага, да подадат ръка на хората в нужда. 

Президентът на "Америка за България" Нанси Шилър. Снимка: БГНЕС/Надежда Пеева

Посланикът на САЩ у нас Херо Мустафа припомни, че се навършват 15 години от основаването на фондация "Америка за България" и постигнатото е докоснало живота в България. "Защо ние се грижим за гражданското общество? Защо то е важно за нас? Защото една демокрация е невъзможно да съществува без жизнен граждански сектор и подкрепяме различни хора", каза тя.

Мустафа подчерта, че "гражданското общество се намесва там, където наистина има необходимост". То е изиграло огромна роля в българското общество, като отбеляза приноса на българските възрожденци, приноса за спасяване на българските евреи, осъществяването на прехода от комунизма, включително подкрепата за украинските бежанци, гасене на пожари, издирване на изчезнало дете.

"Станахме свидетели на немалко опити за сплашване на гражданското общество", отбеляза американският посланик и добави, че подкрепя дейността на Антикорупционния фонд, въпреки кампаниите по очерняне.

Посланикът на САЩ отправи специални благодарности към президента на фондация "Америка за България". "Едва ли има друга американка в България като Нанси Шилър, която с такава отдаденост да работи за развитието на българския потенциал", смята Херо Мустафа. 

По думите ѝ гражданското общество предлага пространството, където хората да могат да се съберат, да споделят интереси, да работят съвместно по своите социални цели и да решават трудностите. Така ще могат да попълнят онези пропуски и недостатъците на българските системи, които ще помогнат да се усъвършенстват обществата. 

Мустафа допълни, че посолството на САЩ подкрепя гражданското общество и това е сред водещите приоритети. "Когато пристигнах в България, една от първите ми срещи беше именно с представители на гражданския сектор и не спираме съвместната си работа", посочи още тя. 

"За съжаление, станахме свидетели на немалко опити за сплашване на гражданския сектор - опити за пресичане и затрудняване на дейността. Помним ужасяващото нападение срещу Рейнбоу хъб, когато дипломатическият корпус излезе единен и заяви солидарността си, заклеймявайки подобни нападения. Подкрепяме усилено дейността на Антикорупционния фонд - възхищения, че продължавате дейността си, въпреки всички опити за очерняне, винаги сме заклеймявайки подобни посегателства. Зад Вас сме, подкрепяме Ви, за да можем да вършим това, от което има нужда", обърна се Херо Мустафа към АКФ. 

Тя припомни, че гражданското общество е било водещо в редица кампании.

Посланикът на САЩ у нас Херо Мустафа. Снимка: БГНЕС/Надежда Пеева

Директорът на "Българския център за нестопанско право" Надя Шабани уточни, че битките на българското гражданско общество са борбата срещу корупцията, независимата съдебна система, предоставяне на повече права на хората с увреждания, по-добра социална политика и т.н.

"Едно проспериращо общество може да се случи само с участието на гражданското общество. Всички проучвания показват, че на хората в България им пука за гражданското общество", допълни Шабани.

Тя обясни, че в новото социално пространство могат да се видят историите на социалните предприятия. "Всичко - мебелите, ремонта, лавиците са направени от над 30 предприятия. Това са хора, които защитават природата, развиват нашите традиции, съхраняват обичаите, работят за културното развитие, помагат на хора в трудно положение", разказа още Надя Шабани.

Продуктите, които се намират в социалното пространство са произведени от хора с увреждания, жени в трудно положение, бежанки, хора, преживели тежка болест. Това обаче не са истории на страданията, а на успеха.

"Радваме се на това, че всъщност показва как можем да се справим заедно. Това е най-ценният урок, който може да дадем - свързани в доброто, можем повече.  Ние сме тревожни хора, защото си лягаме с мисълта, че имаме още много работа. Повярвайте, ставаме мотивирани, че знаем какво правим. Нашият глас е гласът на хора, само така можем да изградим демократичните институции. Амбицията ни е подобни места да има много и повече организации", каза още Шабани. 

Директорът на Българския център за нестопанско право (БЦНП) Надя Шабани. Снимка: БГНЕС/Надежда Пеева

Испанският посланик у нас Алехандро Поланко Мата обясни, че колкото по-силен е един граждански сектор, толкова по-голяма е демокрацията в една страна.

"Устойчивост на туризма може да допринесе за интеграция на места, за запазване на населението там, където наблюдаваме силно намаляване. Устойчивият туризъм позволява да се съхранят традициите и ценностите", смята той. Мата допълни, че в България, както и в Испания, един от основните проблеми е демографията, но същевременно с това в страната ни има и много възможности за развитие.

Според него трябва да се подчертае значение на това, което правят гражданските организации. 

Швейцарският посланик Реймунд Фурер съобщи, че наскоро Швейцария и България са подписали рамково споразумение за осигуряване на финансова помощ и една от петте цели е именно социалната система и нейното укрепване, като акцентът ще бъдат уязвимите групи, тяхното успешно включване и интеграция.

Посланикът на Германия Ирене Мария Планк, която от две седмици е в България, заяви, че потенциал за сътрудничество са свободата на медиите и върховенството на правото.

Тя отбеляза, че България е на път да се яви на пети поредни избори за две години и доверието в институциите е ниско, кръжи дезинформация, която се множи през социалните мрежи и протича през медии, които са много далеч от качествената журналистика. За да може българският гласоподавател да формира едно осведомено мнение, е необходимо да има силна качествена журналистика и независими медии. Затова в тази посока ще насочим усилията си. 

Посланик Планк е категорична, че правната реформа е изключително важна за България, за подобряване качеството на живот и развитие. По думите ѝ гражданският сектор е двигател на темата. "Когато пристигнах, с изненада разбрах, че колега стои до 10 ч. вечерта в парламента на заседание на правната комисия. Запитах се "Кому е необходимо това?", посочи тя. 

По думите ѝ върховенството на правото има нужда от много силната роля на гражданските организации. Правната реформа е изключително важна за България не само защото ЕС настоява за нея, но и защото ще позволи животът да се подобри, обобщи Планк.

Четиримата посланици - на САЩ, Испания, Германия и Швейцария. Снимка: БГНЕС/Надежда Пеева

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови