Челни места за български проекти в конкурса "Математика и проектиране"

OFFNews 08 май 2014 в 15:20 4302 0

Български проекти спечелиха една специална награда, две първи, две втори и три трети места в Осмия международен конкурс "Математика и проектиране", който се проведе в Москва от 1 до 5 май, съобщи Министерството на образованието.

България бе представена с 9 научно-изследователски проекта, разработени от 12 ученици, един студент и двама учители.

Участниците представиха проекти в седем направления: „Математически модели на реални процеси в природата и обществото“, „Геометрични миниатюри“, „Математика и изкуство“, „История на математиката“, „Математиката като наука“, „Електронен тематичен журнал“, „Използване на математическите методи за решаване на професионално ориентирани задачи“.

В заключителния етап участваха 283 ученици, учители и студенти от Беларус, България Казахстан и Русия.

Първо място спечели проектът "Математика в музиката" с автор десетокласничката от Математическата гимназия "Петър Берон" във Варна Христина Алексиева. Неин научен ръководител е учителката Бойка Паланчова. Проектът бе представен в направление "Математика и изкуство".

Първо място взе и проектът "Архимед" на деветокласниците Атанас Груев, Рианна Георгиева и Кристина Георгиева от ГПЧЕ "Екзарх Йосиф" в Разград. Техните научни ръководители са учителите Румяна Темелкова и Росица Керчева. Проектът бе представен в направление "История и математика".

Второ място спечели проектът "Видни български математици" с автор Боряна Димова от девети клас в ПМГ „Иван Вазов“, Димитровград, с научен ръководител учителката Катя Чалъкова.

В направление „Математически модели на реални процеси в природата и обществото“ второ място спечели проектът „Подобряване на социални и комуникационни умения у хората чрез анализ и оценка на вербални и невербални характеристики на комуникацията“ с автори Атанас Господинов и Николай Даков, ученици от XI клас, ОМГ „Акад. Кирил Попов“, Пловдив, с научен ръководител учителката инж. Дарина Брънчева.

На трето място бе класиран проектът "NSideView система за тримерно сканиране и дигитално реконструиране на реални обекти“ с автор Боян Бонев, XI клас, ОМГ „Акад. Кирил Попов“, Пловдив, с научен ръководител учителката инж. Дарина Брънчева.

Със специална награда са отличени за проектът "ARF 3D" авторите Атанас Атанасов и Васил Воденичаров, ученици от XII клас, МГ „Баба Тонка“, Русе, с научен ръководител учителката Сюзан Феимова.

Трети места спечелиха съответно участниците ни в направлението за учители Ангел Ангелов и Албена Иванова-Неделчева, СОУ „Сава Доброплодни“, Шумен с проекта „Материално програмиране с код-карти“.

На трето място се класира студентът Денислав Маринов от Техническия колеж в Ловеч с разработката си „Екстремуми на линейни функции в елиптични и параболични области“ с научен ръководител доц. д-р Веселин Ненков.

Бяха връчени дипломи и награди на 87 победители и призьори, сред които 13 от България. На церемонията по закриване на надпреварата в художествената програма страната ни беше представена с две български народни песни, изпълнени от Христина Алексиева от МГ „Д-р Петър Берон“ – Варна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки