Частично бедствено положение в Дупница

OFFNews 17 март 2015 в 07:35 1430 0

Частично бедствено положение в Дупница

Снимка БНТ

Частично бедствено положение обяви кметът на община Дупница Методи Чимев със своя заповед, а причината е, че главният път към Кременик вече е реално опасен за придвижване на автомобили, съобщава БНТ.

Вчера свлачище откъсна половината от пътя между селата Дяково и Кременик. Опасността да се срути и останалата част от пътя е голяма. 

Над 1 800 са свлачищата у нас. След дъждовете и тежкия сняг в цялата страна са се образували десетки нови. Няколко свлачища в страната затвориха главния път Асеновград-Смолян и прекъснаха главния водопровод, от който се снабдяват хиляди жители на Кърджали, Момчилград и още 40 села.

Най-голямото свлачище е преди разклона на Юговско ханче – там са се срутили над 4000 тона скали, съобщава БНР. Именно това свлачище блокира пътя на шофьорите по пътя за Смолян и курорта "Пампорово". Мястото се разчиства с булдозери.

На този път има още две свлачища – едното на самия разклон за Лъки и в подножието на Асеновата крепост.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова координира разчистването.
Пътят ще остане затворен за движение най-малко 48 часа, обясни Павлова.

"Свлачището е огромно и много опасно, има вероятност да се свлекат огромни скални отломки, което прави пускането на движението неблагоразумно", заяви министърът.

Обходните маршрути за движение по направлението Смолян-Пловдив са: Смолян-Кричим-Девин или Смолян-Кърджали-Пловдив.

В разчистването ще бъде включена специализирана техника, която работи на автомагистрала "Марица". Ще бъде предоставена и специална фадрома с чук, която да разбива скалите и да се извозват. Екип от професионалисти и алпинисти ще започнат утре обрушват скалните парчета. Две от големите фирми в региона също ще предоставят специализирана техника, като ще се работи от двете страни на свлачището.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови