Бриго Аспарухов: Европейски фундаментализъм трябва да противостои на ислямския

ОFFNews 13 януари 2016 в 21:22 4786 6

Бриго Аспарухов.

"На ислямския фундаметализъм може да се противопостави единствено и само европейски фундаментализъм. Ислямска държава удря Европа в ценностната ѝ система. Онова, което европейското общество е градило с векове и е стигнало до демократичните ценности, те искат да заместят с тяхната ценностна система, която е изопачено тълкуване на тяхната религия", заяви пред БНР о.р. ген. Бриго Аспарухов.

Той смята, че атентатът в Истанбул носи класическия почерк на тероризма - удря там, където обществото е най-болезнено, където най-много боли, загиват невинни. Според него това е война срещу европейската цивилизация и култура.

"Мигрантите неса случайно явление, а вълни от хора, които изпълняватрешение на „Ислямска държава“, които преселват хора от Близкия изток в Европа. Това е завземане на територии и разпространяване на исляма със всички възможни средства. Това е т. нар. „ислямски фундаментализъм“, който придобива уродливи проявления и има нови форми. Тази война, която се води с Европа от "Ислямска държава", изпробва търпението и на обществото – в случая с Кьолн, Финландия и Швейцария, и най-вече изпробва готовността на специалните служби и на органите на реда как ще се справят с такава ситуация.

Онова, което се случи в Германия, не е нищо друго освен една нова форма на тероризъм на европейското общество. Европейските държавници не съумяват категорично да се справят с този проблем", смята той.

Аспарухов даде за пример Унгария, която не допуска бежанци на територията си. Според него, Германия няма лесно да отстъпи и да се съгласи на буферна зона между Турция и Сирия. Турция обаче има сериозен лост за натиск върху Европа предвид началото на преговорите ѝ за членство в ЕС – концентрираната на нейна територия мигрантска вълна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови