Бриго Аспарухов: Скоро и у нас ще има атентати

OFFNews Последна промяна на 16 ноември 2015 в 09:23 6213 24

Правителствата, включително и българското, не разбират, че единствената сила, която може да се противопостави на тероризма, са специалните институции – ако не осигурят спокойствие и средства на тези институции, ще берат проблеми.

Това коментира в бившият шеф на разузнаването ген. Бриго Аспарухов по бТВ. 

По отношение на атаките в Париж, той посочи, че първият е от 21:20 часа местно време, а цели три часа по-късно спецчастите са се намесили в зала, в която са избивани десетки заложници. Това, по думите му, показва, че въпреки декларираното високо ниво на подготовка, явно има проблем със сигурността.

Аспарухов беше категоричен, че специалните служби са предупреждавали за опасността от терористичен акт, но политиците „са се туткали”, вместо да вземат решение.

„Не сме далече от времето, когато и у нас ще се нанасят такива удари”, предупреди генералът. По думите му до момента не сме имали възможност да измерим слабостта или силата на службите си, но те са „в едно състояние на притеснение и страх поради непрекъснатите промени, непрекъснатият политически натиск, който се упражнява върху тях”. Аспарухов подчерта, че единственият начин да се спре терористичната вълна е да се унищожи „коренът на злото” – „Ислямска държава”. По думите му това може да стане само с общите усилия на САЩ, Европа и Русия, но може би вече е късно за пълен разгром на групировката. 

„Сякаш идва една ситуация, в която трябва да се засилва едноличният режим и това е един от парадоксите на демокрацията в този й вид. Може би това е началото на разпада или модифицирането на Шенген – всяка страна има правото да защитава сигурността на народа си”, коментира Аспарухов. И допълни: „И толерантността, и разбирането за демокрация в този й вид е слабо звено”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16.11 2015 в 14:20

Всички искат средства, но никой не казва от къде да дойдат те.
Ако същият го попитате дали е доволен от състоянието на съдебната система, от сталинисткия тип прокуратура и т.н., най-вероятно нещо ще смотолеви, но е факт че политическата му сила поддържа статуквото.
А статуквото вреди на бизнессредата, печеленето на пари и забогатяването на нацията.
Еми няма пари тогава. Няма да има и сигурност.

16.11 2015 в 14:15

За тия изроди целта, която си струва е: максимум жертви с максимум кръв и максимум паника. Уви е постижимо дори и у нас.

16.11 2015 в 14:02

И къде ще намерят у нас цел, която да си струва?

Oтделно нашите мутри си се стрелят и взривяват редовно, има риск никой да не разбере за правото дело.

16.11 2015 в 13:44

А, атентат като нищо ще ни спретнат...

16.11 2015 в 13:33

Първият атентат е от 19.20 местно време и второ няма да има скоро атентати в България.

16.11 2015 в 13:09

Те хората не знаят къде сме на картата, с атентати ме страхуват.

16.11 2015 в 12:09

ало офнюз , ДА ВИ ЕБА МАЙКАТА ТЪПА !

само простаци като вас могат да дадат думата на дс-ченгета !!!

...ПЪРВО В ГЪЗА, ПОСЛЕ В УСТАТА !!!

16.11 2015 в 11:17

Този бригадир наблюдавал на тръгване от самолета как рухват кулите в Ню Йорк... значи като е казал ще има атентати. Но службите методично бяха разрушавани, дори щяха да им слагат за шеф един всенароден любимец и като не можаха да сложат него сложиха неговите джебелци по върховете. Ситуацията със службите сега е такава, че при ситуация като във Франция не се знае службите към кого ще стрелят, защото в другите държави колкото и да са неподготвени и с бавни реакции, поне е ясно че службите ще стрелят по терористите.

16.11 2015 в 11:16

Малоумника Бригадир, и той ум дава... зер от своят опит да обучават терористи, сега ни поучава. Лустрация и съд за националните предатели, като тоя сАвеЦки боклук

16.11 2015 в 11:12

Тоталитаризм да се връща - немой - щото гнидите и дървениците що пишуркат из този сай ще правят пук пук - и ще остава малко петънци след тях. Но в демокрацията - пак ще правят пук пук и пак петънца, след като ги пометат чалмалиите