Бедствено положение в Свищовско, 1200 души са без вода

OFFNews 17 юли 2023 в 15:45 1441 0

чешма

Снимка Архив

От чешмите на с. Овча могила не тече вода.

Кметът на община Свищов д-р Генчо Генчев обяви от днес безсрочно бедствено положение в с. Овча могила заради безводието. Той изпрати молба до регионалното министерство за спешна помощ за справяне с нарушеното водоподаване на територията на селото. На режим напълно безводие в момента се намират няколко квартала в с. Овча Могила, засегнати са над 1200 души. В предбедствено положение са още три села – Червена, Горна Студена и Александрово, коментира кметът на Свищов.

Местните настояват за предприемането на спешни действия и са готови за протести на главен път I-3 Плевен – Бяла.

По думите на кмета вода в Овча Могила има, проблемът е в довеждащия и напорния водопровод.

"Водата отива в нивите и ние не можем да я транспортираме до разпределящата водоснабдителна мрежа до населените места", заяви Генчев пред БТА.

В момента се отправя искане към държавния резерв за осигуряване на питейна вода. На територията на Овча Могила има болница, както и Център за настаняване на лица с деменция, които се нуждаят ежедневно от вода. Освен тях в населеното място са застрашени седем животновъдни обекта с над 700 животни.

"От държавата очакваме 1 700 000 лв. за изграждане на седем километров довеждащ водопровод в село Овча Могила. Необходими са общо близо 3 млн. лв. за 3000 души от четирите застрашени населени места. Общината има готови проекти за справяне с този проблем, които могат да започнат още утре, ако бъдат приети", допълни Генчо Генчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика