Българите в Босилеград се нуждаят от медицинска помощ

OFFNews 12 ноември 2017 в 09:48 4632 2

Д-р Цветанка Цолова, която бе сред тримата задържани български лекари по време на хуманитарна акция в Босилеград, заяви, че българите в сръбския град имат нужда от медицинска помощ. 

По думите на специалиста, в града има само медицински център, в който практикуват джипита. Това обаче не е достатъчно, смята тя. 

"Искам да кажа, че България трябва да вземе този проблем в ръцете си, да осигури медицинска помощ на българското малцинство. Най-близкият български град е Кюстендил, сънародниците ни ходят там, но те се водят сръбски граждани", каза тя пред Нова телевизия.

"Искам да акцентирам, че тези хора имат нужда от грижи. При мен дойде пациент, който се оплака, че няма глас. Имаше и бронхопневмония, а властите в Босилеград осуетиха опита да му помогнем", допълни лекарят.

Д-р Цолова разказа, че по време на прегледите в българския културно-информационен център в Босилеград са дошли наши сънародници от далечни села, за да се прегледат при български лекари.

"Полицията показно обиколи културния дом в Босилеград. Бяхме на хумантирна акция, безвъзмездна акция, в знак на съпричастност към малцинството в Босилеград", разказа тя, "чакаха ни около 50 души, хората с голямо желание очакваха да бъдат прегледани, успях да прегледам 4 души преди да дойде полицията".

"Близо 20 служители на реда ни натовариха в полицейска кола без да обяснят нищо, без обяснения ни държаха, взеха личните ни документи", продължи докторът.

В помощ на лекарите се притича българският посланик в Ниш, който по телефона е разговарял с полицейския началник и след над 5 часа престой в районното управление сънародниците ни са пуснати. Когато се връщат в българския център, част от хората все още чакат за преглед, спомня си д-р Цолова.

Днес министърът на външните работи Екатерина Захариева заяви, че е разпоредила на посланика ни в Белград Радко Влайков да постави въпроса с ареста на лекарите ни пред сръбските власти. Тя очаква днес или утре чрез Влайков до получи нужните обяснения от Сърбия. 

След това ще определим и нашата позиция, каза Захариева, цитирана от "Фокус".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7447

1

MeduimShark

12.11 2017 в 14:14

Да де, щото българите в България не се нуждаят от медицинска помощ.