Сърбия задържа български лекари в Босилеград

OFFNews 11 ноември 2017 в 07:56 7070 0

Снимка бТВ

Сърбия е арестувала български лекари от Първа градска болница, пристигнали на хуманитарна мисия в Босилеград, за да проведат безплатни прегледи на българите там. 

Медиците са задържани от здравен инспектор от Ниш, придружаван от 20-тина полицаи, които ги очаквали в Българския културно-информационен център в града. Те са отведени в полицейското управление и разпитвани, без да са попълнили документи, което не дава възможност да се разбере за какво точно са задържани. 

Лекарите са освободени около 17 ч. българско време. 

Случаят е сериозно нарушение на официалната българо-сръбска политика на сътрудничество и добросъседство, насочена към създаването на благоприятни предпоставки за присъединяването на Сърбия към Европейския съюз, заяви професор Лозан Митев,  председател на Гражданския комитет "Западни покрайни", цитиран от БТА. 

„Представителят на сръбските медицински власти установява, че нарушението на българските лекари е , че те не е трябвало да провеждат прегледите в КИЦ-а, защото не отговарял за тази цел, според сръбските закони. В тази връзка той не санкционира лекарите, а санкционира управителя, става дума за много голяма глоба, обяснява проф. Митев пред БГНЕС. 

Сръбските власти застрашиха отново живота и здравето на българското население в Западните български покрайнини, като арестуваха лекари на хуманитарна мисия в Босилеград, организирана от КИЦ. Подлост и срам. Плачат за българско вето. Никога сърбо-комунистически шайкачи в ЕС!, коментира във фейсбук евродепутатът Ангел Джамбазки. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!