България спечели дело срещу ЕК за достъпа до газопреносни мрежи

OFFNews 05 юни 2014 в 21:30 1876 7

България спечели дело в съда на Европейския съюз относно условията за достъп до газопреносни мрежи, образувано по искова молба на Европейската комисия в рамките на наказателна процедура срещу България.

Решението на съда е публикувано на 5 юни, съобщават от Министерството на икономиката и енергетиката.

Министерството на икономиката и "Булгартрансгаз" ЕАД определят „като изключително важно продължаването на обективното и експертно взаимодействие с ЕК в рамките на всички възможни механизми и процедури, включително и при въпросите за функционирането на газовия пазар“

Наказателната процедура стартира през юни 2009 г. и преминава в съдебна фаза през 2012.

Мотивът на ЕК е, че българският газопреносен оператор - "Булгартрансгаз" ЕАД, не предоставя услуги за виртуален пренос на газ в обратна посока ("backhaul") по транзитната газопреносна мрежа.

Услугите за виртуален пренос на газ в обратна посока (backhaul) дават възможност на търговци на газ да сключват договори с газопреносните оператори за пренос на газ в посока обратна на посоката на физическото движение на газа в тръбата.

Реално това се изразява в салдиране от страна на газопреносните оператори на количествата природен газ, договорени за пренос в двете противоположни посоки.

От количествата договорени за физически пренос в едната посока се приспадат договорените количества за пренос в обратна посока. В резултат физически се пренася само количеството газ, представляващо разликата между тях.

Позицията на България в спора по делото е подготвена с координирани усилия на експерти от МВнР, МИЕ и "Булгартрансгаз" ЕАД. В нея е защитавана тезата, че не са нарушени представените в иска на ЕК разпоредби.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови