Българи си направиха незаконна фабрика за цигари в Испания

OFFNews 25 април 2024 в 17:20 2909 0

Снимка МВР на Испания

20 души, сред които 15 българи, са задържани в Испания за нелегално производство на цигари, съобщиха от ДАНС. 

Международната операция е започнала през 2023 г. - в ДАНС е придобита информация за дейността на международни организирани престъпни групи с нелегални фабрики за производство на цигари. ОПГ-тата са снабдявали фабриките със суровини и консумативи, наемали са работници и са пласирали продукцията.

Паралелно с това е установена и експлоатацията на канали за контрабанда на цигарени изделия без бандерол.

През 2023 г. и 2024 г. е осъществена координация с партньорските служби на Испания. Установено е, че придобитите от престъпната дейност пари са "изпирани". 

През март и април 2024 г. в испанските градове Мадрид и Лусена са разкрити две нелегални фабрики с оборудване за производство, пакетиране и дистрибуция на цигарени изделия от известни марки.

Арестувани са общо 20 души като предполагаеми членове на престъпна организация, петнадесет от които са български граждани.

Иззети са над шест милиона къса фалшиви цигари, както и 33 тона суров тютюн на обща стойност над 7,5 млн. евро.

Скривалище за работниците

Фабриката в Лусена е била проектирана и построена така, че да се предотврати достъпът отвън и да се затрудни откриването ѝ, като входът към вътрешността ѝ е бил замаскиран от втора съседна сграда, на която задържаните са придавали вид на законна стопанска дейност. Вътре, в специално изградена стена, е направено скривалище, където работниците да се скрият в случай на полицейска проверка.

Иззетата продукция възлиза приблизително на повече от 6 милиона фалшиви цигари, както и на 33 тона тютюневи листа, чиято приблизителна стойност се оценява на около 7,6 милиона евро.

Заслужава да се отбележи и международното сътрудничество с европейските агенции ЕВРОПОЛ и ОЛАФ, Департамента за оперативни и издирвателни дейности на администрацията на Държавната служба за гранична охрана на Украйна и особено с българската Държавна агенция за национална сигурност.

Разследването остава отворено и не се изключват по-нататъшни действия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки