Автобуси стават и.д. трамваи догодина, линията на Петицата с камери по новите спирки

Нов трамвай по Тодор Каблешков, тролей № 5 ще вози до Младост 2

OFFNews 18 декември 2017 в 14:04 13556 0

Нов трамвай ще тръгне по столичния булевард "Тодор Каблешков", той ще свързва "България" и "Черни връх". Доста от трамваите обаче ще спрат и ще бъдат заменени от временни автобусни линии, заради ремонти на трасетата им. 

Това стана ясно от представянето на бюджета на Столична община в областта на транспорта, направено от зам.-кмета Евгени Крусев.

Най-големите промени са по пътя на легендарната Петица - по целия маршрут от Княжево до Съдебната палата ще се сменят релси, на всички спирки ще бъдат монтирани камери, а зеленото трасе ще продължи от Руски паметник до площад Македония. Там ще се движат и нов мотриси.

Проблем ще има и за пътуващите с трамвай №7 по бул. България след "Гешов", ремонтът там бе отложен заради станцията от третия лъч на метрото. Обмисля се вариант мотрисите да се движат по едни релси, обясни Крусев, другият вариант е и там да тръгнат автобуси вместо трамваи.

За първи път резервни автобуси ще чакат по спирките и ще допълват редовните рейсове-трамваи, за да се избегне блъсканицата за пътуващите. Трамваят събира много повече хора, затова, ако рейсът се препълни, ще тръгва и резервният да превози чакащите, обясни Крусев. 

Заради очаквания ремонт на Петте кьошета пред сградата на Районния съд и тунела под НДК на стенд бай ще са още трамваи 6 и 1. Шестицата ще слезе в тунела, след края на ремонта, и ще продължава по стария си маршрут към басейна Спартак. 

Ремонт ще има и по ул. "Каменоделска", докъдето се движат трамваи 3, 4 и 18. 

Маршрутът на тролей № 5 пък ще бъде удължен след "Младост" 1 до "Младост" 2, като Столична община ще предложи на обществено обсъждане закриването на линия 306. Тя дублира 90% от маршрута на тролей 5, а електротранспортът замърсява по-малко въздуха, мотивира предложението Крусев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови