Аниматори и мобилни библиотеки намаляват престоя на деца в болница

Вероника Шербанова 10 декември 2013 в 19:17 2288 0

Инициатива
Инициатива "Приказки без край"

 

Аниматори и мобилни библиотеки намаляват престоя за лечение на деца в болница с няколко дни. Това съобщиха днес организаторите на Националната инициатива „Приказки без край“ по време на отчет на кампанията за последната една година.

Инициативата се провежда в 12 лечебни заведения в София, Варна и Русе. В рамките на една година са направени над 420 посещения в клиниките, като кампанията е обхванала близо 3000 пациенти.

Данните сочат, че благодарение на аниматорите и разнообразните развлечения децата са по-спокойни, което помага както на децата, така и на родителите им да приемат по-леко престоя и лечението в болница.

Децата се намират в среда, близка до домашната, което позволява и да съдействат за лечението, категорична е д-р Румяна Милушева, психолог в Специализираната болница по детски болести в София.

Когато говорим за болници, лечение и заболявания при децата, сме свикнали да се натъжаваме и да правим асоциации с нещо много лошо. Но усмивките на децата, провокирани от аниматорите, песничките, забавленията допринасят за позитивна атмосфера в болницата, посочи проф. Радка Тинчева.

Много държави отдавна са оценили положителното влияние на приветливата болнична среда върху възстановяването на малките пациенти. У нас има закъснение на внедряването на подобни практики в педиатричните отделения, коментира председателят на Българската педиатрична асоциация проф. Владимир Пилософ.

Присъствието на специално обучени аниматори намалява предоперативния стрес при децата и намалява възстановителния период със средно 2-3 дни, уточни той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови