Quantcast

Лекарски протести в три града, Андреева потушава бунта на спешна среща

OFFNews Последна промяна на 02 юни 2014 в 12:26 4604 9

Здравната министърка Таня Андреева свика спешна среща с протестиращите лекари в Министерството на здравеопазването. Тя започна в 13 ч. 

Към 13 ч. пред МЗ вече имаше протестиращи лекари, които очакваха техни представители да бъдат поканени на разговори в сградата.

На срещата с министърката влязоха 4-5 представители на лекарите, тя се провежда при закрити врата. Пред МЗ останаха да чакат 50-ина души. Отпред има и една линейка. Охраняват ги 4-има полицаи.

Протестът избухна след уволнението на директора на Спешна помощ - София д-р Георги Гелев и заместника му д-р Ангел Ангелов. Те бяха отстранени след смъртта на млада жена в София, при която линейката не успяла да стигне навреме, а пристигналият екип се оказал без дефибрилатор. Лекарите са категорични, че основният проблем зад липсата на достатъчно екипи е ниското заплащане и високите нива на стреса.

Лекари от Пловдив и Сливен подкрепиха столичните си колеги.

Спешните лекари в Пловдив и областта работят с лентички "Протест" на реверите си.

Протестът е символичен.

Лекарите от Спешна помощ в Сливен са направили подписка в подкрепа на исканията на колегите им от София за по–високо заплащане и за по–добри условия на труд. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

02.06 2014 в 15:45

НИЩО,за съжаление не сте разбрали! на лекарите ще ВДИГНАТ кръвното, на депутатите ще ВДИГНАТ заплатите а Станишев и сухата курабия ПАДАТ!

02.06 2014 в 15:40

ти за 600лв ще ти пука ли за работата ти? Сигурен съм, че не. Що очакваш човек дето е смазан от работа, от системата и от неблагодарни озлобени говеда, които трябва да спасява, да се държи етично и да си върши съвестно работата. Тва да не е мандра!

02.06 2014 в 15:33

Техният протест в момента е доста двуличен, от една страна заплащането им наистина е мизерно, но от друга всички знаем какво е отношението и старанието им към пациентите. Простата истина е че почити няма значение дали държавната бърза помощ работи, при наистина спешните ситуации те закъсняват, а същевременно постоянно си пилеят времето с маловажни случаи. Лекарите в спешна помощ трябва да се заменят на 90% със сестри, фелдшери и парамедици. Не може да се искат преференции, като уредени специализации само защото се работи в бърза помощ. Изобщо не схващам защо в тази организация трябва да има лекари с друга специалност освен спешна медицина - тяхната работа е да окажат животоспасяващи намеса и транспорт, а не сложна диагностика!

02.06 2014 в 15:23

За да има напредък, трябва да се реже от дъно. Да се започне от това - как се приемат и обучават бъдещите лекари, колко квалифицирани са рояците доценти и професори /Гинес???/, каква е системата за непрекъсната квалификация /такава няма, а проф. Чирков се скъса да го повтаря вече 20 години/; каква роля имат/нямат т.нар. съсловни организации . лекарски и зъболекарски съюз........И накрая - години наред следя, как при изострена политическа обстановка, лекарите се извеждат на преден план, пускат ги за пушечно месо на гневните хора, а политическите мишки се крият и си крадат на воля! Това е. Нека някой да ме опровергае.

02.06 2014 в 14:54

Като, разбрал за новината, че Момата се кани да стане премиерк, бай Антон (не оня спинозния) от сливенското село Крушаре се самозапалил от радост и сега бере душа с 80% изгаряния.

02.06 2014 в 14:39

on, строг и справедлив контрол може да съществува само при независими институции, изпълняващи професионално задълженията си. В момента няма една институция, която да не е компрометирана, чакат ни тежки времена.

02.06 2014 в 14:34

На лекарите в спешната помощ трябва да се вдигнат заплатите, но не е само това. Трябва да се разреши на млади специалисти да придобиват специалност, докато работят в спешна помощ. След като го забраниха, те вече нямат стимул да го правят и не останаха кадри. Иначе и заплата от 1200-1500 ще помогне. Но и на шофьорите да се вдигнат парите, че карат бавно, за да пестят от нафта... изобщо ...

02.06 2014 в 14:24

xxx,
И на докторите, и на учителите трябва да се дава подобаващо възнаграждение, за да са мотивирани. Но трябва да има и строг контрол, който не виждам как може да се упражнява в България.

02.06 2014 в 14:05

Направо трябва да спрат работа за една седмица - така и тъпото българско говедо ще изскимти на умряло(буквално), за да може най-после да се усети, че лекаря е свята професия и трябва да се целува ръка задето са останали мазохисти лекари да търпят такива неблагодарни тъпаци като българските пациенти. След туй народа сам ще дере с нокти и зъби, за да им вдигнат подобаващо заплатите и да си дойдат нещата на мястото!