Александър Сталийски на разпит за ''Барселонагейт''

OFFNews 29 май 2023 в 19:15 13157 0

Александър Сталийски

Снимка БГНЕС-архив

Александър Сталийски

Бизнесменът Александър Сталийски е бил извикан на разпит в Софийската градска прокуратура, съобщи БНТ. 

Според неофициална информация той е разпитван по казуса "Барселонагейт".

Разпитът е продължил близо час. На излизане Сталийски беше лаконичен и заяви, че въпросите на прокуратурата са били по "актуални теми с актуални отговори".

"Знам, че Барселона станаха шампиони", каза той в отговор на въпрос знае ли нещо за къща в Барселона. 

Миналият четвъртък като свидетел по разследването "Барсенолагейт" бе разпитан лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Твърди се, че Сталийски е собственик на ресторант в квартал "Дианабад". През 2022 г. след акция в заведението НАП съобщи, че ресторантът е затворен за 14 дни заради нарушение на изискванията за регистриране и отчитане на продажбите.

След два дни заведението беше отворено, след като Административен съд - София-град отмени затварянето на обекта.

Ресторантът е част от активите на Министерството на спорта. Когато министър бе отцепилият се сега от ПП-ДБ Радостин Василев, а тогава - от "Има такъв народ" - бе подаден сигнал срещу депутата, че се е разхождал в заведението арогантно. 

Когато Василев даде пресконференцията, на която обяви, че той и още петима депутати напускат ИТН, разказа, че председателят на парламентарната група Тошко Йорданов му е казал: "Пич, Дългия каза да не закачаш Сталийски".

Александър Сталийски от своя страна отговори, че "не познава нито Слави Трифонов, нито Тошко Йорданов и няма никакви взаимоотношения с тях, нито Кирил Петков, нито самия Василев и също няма отношения с двамата". 

"Относно спекулациите, че съм собственик на ресторанта, бих искал да уточня, че аз посещавам често това заведение, както и много други в качеството си на клиент", каза през 2022 г. той.

За Александър Сталийски се твърди, че е приятел на Борисов от години, като включително е бил негов партньор на карти. През 2009 г. той беше описан от бившия премиер Сергей Станишев като част от неформален пернишки кръг "Котараците", който е близък до Борисов, съобщава в. "Дневник". 

Зона Н007 и защо НСО забрани дронове над ресторанта на Сталийски

Разследване на OFFNews доказа, че ресторантът на Александър Сталийски в квартал "Дианабад" попада в една от седемте зони, охранявани от НСО в София, над които държавата е наложила забрана за полети на дронове. 

След публикацията ни зоната над спортен комплекс "Диана" стана свободна за полети с дрон. От Министерството на транспорта уточниха, че забраната е била наложена поне от 2019 г., но може и да е била в сила от много по-отдавна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови