Ексклузивно Първи резултати от ЦИК: ИТН е с 4,2%, 8 партии в парламента

600 училища купуват близо 112 хил. нови шкафчета за децата до VII клас

OFFNews Последна промяна на 11 юли 2018 в 12:31 1497 0

Снимка pixabay.com

Близо 600 държавни и общински училища в цялата страна ще закупят нови шкафчета за ученици от I до VII клас със средства по национална програма „Осигуряване на съвременна образователна среда”, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката.

742 училища са кандидатствали за съфинансиране от МОН.

Класирането е извършено от експерти от дирекция „Учебници и училищна документация“ според най-ниската искана сума на брой шкафче. Предвижда се да бъдат купени 111 815 такива, а необходимите средства са 2 894 068 лв. (приблизително по 26 лв. на бройка).

Закупуването на шкафчета за учениците е една от мерките, които министерството предприе за олекотяване на ученическите раници. В тях децата могат да съхраняват учебници, учебни комплекти, помагала и други материали, необходими за образователния процес, екипи за физическо възпитание и лични вещи.

По националната програма „Осигуряване на съвременна образователна среда“ ще бъдат отпуснати и средства за подобряване на условията за експериментална работа по природни науки. 244 държавни и 1880 общински училища към МОН и 23 училища към Министерството на културата ще могат да закупят уреди за наблюдение като микроскопи и лупи, химикали, епруветки, колби и др. за лабораторни упражнения по биология в VII и IX клас. За часовете по физика в същите класове могат да се набавят набори за електричество, за механични трептения и звук, за светлина и др., както и различни химикали, ръкавици и предпазни очила за опитите по химия. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови