39% от българите смятат, че и жертвите на изнасилване са виновни

OFFNews 19 декември 2016 в 09:15 8778 3

Според 39% от българите жертвата може да носи вина за изнасилването си, а 24% поставят думите й под съмнение, твърди ново проучване агенцията за медийни анализи Perceptica.

70% от потребителите на социални медии в България смятат, че не може да има милост за извършителя на сексуално посегателство, но общо 39% са готови да приемат, че е възможно жертвата да носи част от вината за изнасилването си, показват данните от проучване, което обхваща близо 110 000 споменавания в новинарските и социални медии (Фейсбук, Туитър, блогове и форуми) в периода 7 декември 2015 – 6 декември 2016г.

В социалните медии темата за насилието над жени се обсъжда предимно във форуми (36%) и коментари под статии (35%). 15% от споменаванията идват от Фейсбук, 9% от Туитър и 5% от блогове. Сред коментиращите преобладават жените (80%), докато 20% от коментарите са от мъже.

Най-активно обсъжданите теми за разглеждания период включват нападенията в Кьолн от края на 2015 г., убийството на Боньо Фаса от 18-годишната Мария Гиздева на 25 юли в Стара Загора и аборта след изнасилване (особено в контекста на опита в Полша да бъде забранен абортът при всички обстоятелства). Цели 16% от общия брой споменавания споменават насилието срещу жени в контекста на бежанската криза, като традиционните медии се фокусират върху отразяването на реални инциденти, където заподозряният извършител е мигрант, а в социалните медии преобладава страхът, че потокът от мюсюлмани ще отприщи вълна на нападения срещу жени.

Когато се обсъждат случаи на изнасилване, 52% от коментиращите за склонни да вярват на жертвата, 20% казват, че са необходими повече доказателства, за да се установи истината, а първата реакция на 24% е да се усъмнят в обвинението. 4% от коментиращите твърдят, че сами са били жертва на изнасилване.

По въпроса за отговорността на жертвата, 61% от потребителите на социални медии са категорични, че тя никога не е виновна за изнасилването си, 4% допускат, че е възможно да носи някаква вина, а 35% вярват, че често носи поне част от отговорността – че се е доверила на непознат и е влязла в апартамента му, че се е напила, че се е облякла предизвикателно и пр. Тези данни са в контраст с нагласите към извършителя, за когото според 70% от потребителите на социални медии не може да има смекчаващи вината обстоятелства. Други 14% смятат, че понякога има, а 16% не изразяват мнение.

Интересно е, че сред коментиралите жени по-голям процент се изказват твърдо против феминизма (33%), отколкото се определят като феминистки (27%). Неутрални са 40%.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12424

3

petrr96

19.12 2016 в 12:10

Истината е някъде там. Ако човек не е пряк участник на такова деяние, не може да съди кой колко е крив и колко е прав!