Изнасилват и бият противниците на Ердоган в затворите

ОFFNews Последна промяна на 25 октомври 2016 в 18:47 17971 7

Снимка Independent

Предали се турски военни, участвали в опита за преврат, които са бити от граждани.

За никого не е тайна, че от юли насам, когато бе извършен опитът за преврат, Ердоган е безпощаден към противниците си. Но това, което твърди сега правозащитната организация "Хюман Райтс Уоч", е наистина шокиращо, пише "Дойче веле".

След неуспешния опит за преврат през юли, турският президент Ердоган въведе извънредно положение. Оттогава важат нови правила, които допускат и нарушения на човешките права, четем в доклад, публикуван от Хюман Райтс Уоч. От правозащитната организация предупреждават, че новите разпоредби се оказват с изключително лоши последици за правата на задържаните. В доклада си правозащитниците описват 13 случая, в които става дума за най-различни изтезания - от побой до сексуални издевателства.

"Никой няма да се загрижи, ако те убия"

В един от случаите близките на задържан чули как полицай заплашва друг арестант. "Заради извънредното положение никой няма да се загрижи, ако те убия. Просто ще кажа, че съм те застрелял при опит за бягство", заявил полицаят. Адвокатът на друг задържан свидетелства на свой ред, че надзирателите заплашили неговия клиент да го изнасилят с полицейска палка, след което му казали, че няма да преживее следващите 30 дни.

По време на извънредното положение полицията има право да задържа всеки гражданин до 30 дни без съдийско постановление. Преди опита за преврат този срок беше само четири дни. Съгласно новите разпоредби, властите могат да откажат на арестанта контакт с неговия адвокат за срок от пет дни.

"Могат да правят каквото си поискат"

Правозащитниците от Хюман Райтс Уоч твърдят, че поради омразата, която Ердоган насажда срещу заподозрените, престоят в турските затвори е станал изключително опасен.

"След като отмени законите, които предпазват затворниците от изтезания, турското правителство де факто даде картбланш на надзирателите да малтретират задържаните. Сега те могат да правят с тях каквото си поискат", казва Хю Уилямсън от Хюмън Райтс Уоч.

Повсеместен страх

Непосредствено след опита за преврат и Амнести интернешънъл информира за изтезания в турските затвори. Правозащитната организация описа случаи на побой, мъчения и изнасилвания. Андрю Гарднър, един от авторите на доклада, заяви тогава, че много от жертвите се страхуват да говорят за изтезанията, на които са били подложени. Освен това почти не се намирали адвокати, които се осмеляват да поемат защитата на малтретирани затворници. "Вече над десет години се боря за човешките права в Турция, но досега не съм се сблъсквал с толкова много страх сред правозащитниците и техните организации. Положението е наистина много, много сериозно", заключава Гарднър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16696

7

Новак

26.10 2016 в 05:35

Това е виждането на Тетка ЦеЦа приложено на практика - индивидуалните права са по-маловажни от сигурността на държавата. Само че какво е "сигурността на държавата" решават такива като Ердоган и Путин. И на Боко му се иска ама не му стиска. Което не значи, че не се пробва.
Докараме ли ЦеЦа президент, спокойно можем да затваряме държавата.

9924

6

ScrewIslam

25.10 2016 в 22:39

Голяма изненада! Сега ли разбраха левичарските медии и Хюман Райтс Уоч, че в Турция изнасилват? Когато българските турци се изнасяха масово към Турция, някои се оплакваха пред българските медии, че турците ги "обидили" - евфемизъм за изнасилване.
А членовете на НАТО трябва да си извадят главите от задн.ка и да видят, че е крайно време да разкарат Турция от НАТО. Ердоганова Турция навлиза в най-черния период от новата си история и се връща към варварството на Отоманската империя. Турция няма място сред цивилизованите държави.

6352

5

munchо

25.10 2016 в 20:52

Малко им е. Съществата, които осъществяват или симпатизират на военни преврати трябва да бъдат наказани по най-жесток начин. Те не са хора и нямат човешки права.

8738

4

Mr Hivaga

25.10 2016 в 20:42

Е явно ислямизацията на Турция не е толкова лошо колкото путинизацията на Русия? Защото за путинизацията много се реве за това какво става в Турция, в ЕС си кротуваме :).

27639

3

sottozero

25.10 2016 в 19:47Професоре,те и останалите атлантици са същите като турците.Почакайте още малко,маските им ще паднат напълно.