302 заловени кучета през юли в София

OFFNews 10 август 2015 в 15:07 3495 1

Петър Киров

Снимка БГНЕС/Гергана Костадинова

Петър Киров

Само за месец юли общинското предприятие "Екоравновесие" е заловило 302 бездомни кучета, обяви по време на днешната пресконференция директорът на столичното дружество Петър Киров, цитиран от агенция "Фокус".

От тях 125 са върнати на местата, откъдето са заловени, а други 235 са били кастрирани. Осиновените през юли са 51. По думите на директора броят на осиновените кучета е по-висок спрямо предходните месеци.

325 пък е броят на осиновените кучета от началото на годината. 

Броят на кастрираните кучета по кампанията на Столична община за безплатна кастрация за миналия месец е бил 32. Киров обясни, че който иска дворното му куче да бъде кастрирано, може да се обади на ОП "Равновесие" или да подаде сигнал по електронната им система.

"Екип отива, взима кучето, кастрира го и го връща със съответните документи на собственика", уточни процедурата Киров и припомни, че безплатната кампания ще продължи до края на годината.

Директорът на "Екоравновесие" каза също, че продължава изхвърлянето на кучета в кашони по улиците на София и помоли гражданите за повече отговорност.

"Последният случай беше, когато един господин се обади от Нови хан и каза, че кучето му е родило 7 кученца и ако не отида да ги взема, ще дойде да ги изхвърли в София", даде пример Киров. Той каза, че в случая "Екоравновесие" не е могло да се намеси, тъй като автомобилите на предприятието нямат право да напускат Столична община.

"Друг случай е, когато на бул. „Цариградско шосе“ в градинката между локалното и булеварда, бяха изхвърлени 4 кучета. Природозащитници се включиха и помогнаха, но за съжаление две от кучетата бяха сгазени от автомобили", продължи Киров.

Разходите на "Екоравновесие" за юли са били 176 391 лв., като от тях 123 142 лв. са били за вода, горива и ремонти на автомобилите, охрана, изгребни ями, електроенергия, храна за кучетата, GPS система и др. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови