Quantcast

12 души от КТБ разпитани, данъчната проверка на Пеевски е пред финал

OFFNews Последна промяна на 12 юни 2014 в 10:46 4430 33

12 служители на Корпоративна търговска банка (КТБ), сред които и цялото ръководство на банката, са били разпитани в столичното следствие по повод сигнала на "Протестна мрежа". Цветан Василев на този етап не е бил разпитан, тъй като е в чужбина, но се очаква след завръщането му в България и той да получи призовка да се яви в следствието, съобщиха от прокуратурата.

Разпитите са по повод сигнали на активисти от "Протестна мрежа", които през февруари подадоха сигнал срещу банкера Цветан Василев, депутата Делян Пеевски и Николай Бареков, в който изказват съмнения, че тримата действат като организирана престъпна група.

Главният прокурор Сотир Цацаров възложи извършването на пълна данъчна ревизия на тримата, бяха изискани данни от Сметната палата, Националната агенция за приходите, МВР, ДАНС, Държавната комисия по сигурността на информацията, Агенцията по вписванията, Българската народна банка и други органи. Проверяват се още и други лица, свързани с тях.

"По трите лица, по които има проверка, ще имате информация, когато проверката приключи. Проверката с едното лице е на фаза разпити, проверката за второто лице е почти финализиране на данъчни проверки спрямо него и негови близки, може би с определени резултати. По същият начин е проверката и по отношение на трето лице и аз го казах и преди – моля, имайте предвид, че в дейността сме зависими от други институции – това са Националната агенция за приходите, с която действията са повече от добри и на второ място БНБ", каза днес преди заседанието на Висшия съдебен съвет главният прокурор Сотир Цацаров, цитиран от "Правен свят".

На въпрос на журналисти да уточни кое е първото, кое е второто и кое е третото лице, Цацаров заяви: "Вие искате от мен да обявя хора за виновни или невинни преди проверката да е приключила. Няма да го направя, нито ще ви кажа кое е първо или кое е второ."

Все пак, по-късно стана ясно, че първото лице е Цветан Василев, второто – Делян Пеевски, а третото – Николай Бареков.

Сотир Цацаров уточни, че по повод сигнала на "Атака" от тези дни, прокуратурата извършва проверка на даренията, получени от партията на Николай Бареков – "България без цензура".

В сигнала до главния прокурор от "Атака" твърдят, че длъжностни лица от "България без цензура" са представили пред Сметната палата отчет с посочени имена и лични данни на лица, представени като дарители, които категорично заявяват пред камера, че не са взимали каквото и да е участие в дарителската кампания на коалицията.

Междувременно от банката публикуваха официален коментар, в който се казва:

"Във връзка с медийни спекулации относно разпит на Управителния съвет на КТБ АД, подчертаваме, че в рамките на своята компетенция и задължението за съдействие по закон, представители от ръководството на КТБ АД са предоставили сведения по поставени въпроси от Прокуратурата като свидетели. Не сме запознати дали поставените на представителите на КТБ АД въпроси имат общо със сигнала на „Протестна мрежа". КТБ АД винаги е работила прозрачно и при спазване на всички закони. По тази причина ще предостави цялата необходима информация и ще окаже пълно съдействие на разследващите органи."

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12.06 2014 в 21:06

Явно КГБ ще сменят параваните и ще отворят нови.

КТБ, Пеевски и другите споменати индивиди по-добре да се качват на самолета, преди Руснаците да са активирали чистачите....

Сбогом! Не ни беше приятно

12.06 2014 в 14:41

hanseatic, някои хора просто не ги разследват, явно няма кой да направи и една такава целенасочена медийна кампания срещу тях.... те си държат медиите.

12.06 2014 в 14:36

Брех, толкова трол на едно място не бях виждал скоро:))))

12.06 2014 в 14:31

А какво става с делата на Болен Лидеров? И там ли разпитват още някой или чакат някакво разрешение от руска страна? Няма ли журналисти да попитат?

12.06 2014 в 14:16

Разследването върви,в което няма лошо, лошото е, че се обръща толкова голямо внимание на един абсурден сигнал.

12.06 2014 в 13:56

Хубаво разпитали са ги, сега пишете,че за втория път на сигнал на "протестна мрежа" може и от вашите вестници да вземат хартийки

12.06 2014 в 13:45

Той Цацаров явно друга работа няма,ами да си чете вестниците, поне актуалните да чете, да виид кви глупости се пишат на базата на неговите разследвания.

12.06 2014 в 13:35

Цацаров не се хващай на изрезки от вестници.

12.06 2014 в 13:17

Кое е извънредното,че ми убегна нещо,нали ревяхте за разследване, ся ревете че разследват, угода нямате, или просто тряя се пише нещо,че да има и за втория вестникарски сигнал на протестна мрежа ?

12.06 2014 в 12:54

Прокуратурата отново да отбележи някаква работа, а тези сигнали са толкова жалки . Жалък опит на Иво Прокопиев да срине авторитета на банката, което му е самоцел от много време !