Трима от „Протестна мрежа“ внасят тъжба за клевета срещу шеф в КТБ

OFFNews 28 април 2014 в 21:38 5765 63

Антоанета Цоневa, Асен Генов и Николай Стайков от "Протестна мрежа" внесоха днес в Софийски районен съд тъжба за клевета срещу Любомир Денев, член на надзора на Корпоративна търговска банка АД (КТБ), съобщава Антиправителствената информационна служба NOresharski.com.

Цонева, Генов и Стайков са сред подписалите сигнала до Главния прокурор срещу Делян Пеевски, Николай Бареков и Цветан Василев.

В свое интервю за вестник "24 часа" Денев описва тримата като „клеветници“ и „набедители“ и ги обвинява във връзка с „бизнес кръгове“.

„Подобни твърдения са некоректни и целят да дискредитират нас като граждани и да окажат натиск върху прокуратурата“, смятат тъжителите.

Според Антоанета Цоневa, Асен Генов и Николай Стайков, в своето интервю членът на борда на КТБ АД e приписал на тъжителите престъпление по чл. 286 и по чл. 147 от Наказателния кодекс.

„Тъй като след публикуваното от нас право на отговор на това интервю не последва извинение или отговор на нашия призив за посочване на нашите „подбудители“, ние решихме да се обърнем към съда“, заявиха вносителите.

„Ние твърдо стоим зад мнението, че подобни действия са опит за сплашване на гражданите да се обръщат към българското правосъдие, което е тяхно право и дори задължение (чл.204 от НПК)“.

На 25 февруари в Главната прокуратура беше подаден сигнал срещу Делян Пеевски, Цветан Василев и Никой Бареков с данни, които "пораждат съмнения за извършени закононарушения – търговия с влияние, пране на пари, конфликт на интереси и други".

Вносителите обявиха, че няма да публикуват пълния текст на сигнала, за да не се пречи на нормалната работа на прокуратурата.

Тъй като сред данните има и такива, засягащи работата на ДАНС и съмнения в неправомерно издаден достъп на лица от групата до най-високо ниво класифицирана информация (включително и такава на ЕС и НАТО), копия от сигнала бяха изпратени и на всички 33 партньорски служби на ДАНС.

След подаването на сигнала, копия от него бяха предадени лично на председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу от активисти на „Протестна мрежа“ по време на негово посещение в Германия, както и на други висши официални лица на съюзнически държави.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!