ВКС отмени присъдата на Чеци за убийството на Яна

OFFNews 05 юли 2016 в 11:23 8522 11

ВКС отмени присъдата на Чеци за убийството на Яна и върна делото за ново разглеждане

Върховният касационен съд (ВКС) е отменил решението на Софийския апелативен съд (САС), с което Николай Русинов - Чеци получи 19 години затвор за убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина. 

През октомври 2014 г. Чеци получи доживотен затвор за убийството на Яна, което извършил по особено жесток начин. На втора инстанция присъдата му беше намалена на 19 години, тъй като Апелативният съд счете, че няма доказателства убийството да е извършено в съучастие с други лица, както твърди първоинстанционният съд. 

С решението си от 4 юли Върховният касационен съд връща делото за ново разглеждане, тъй като решението е взето по "твърде двусмислен, а поради това - и неясен начин". Върховните съдии смятат, че в присъдата няма достатъчно убедителни мотиви, насочващи към заключението, че Чеци е действал при пряк умисъл:

Данните за личността на дееца и психологичния му профил, а също и пияното му състояние не са коментирани. Фактическите обстоятелства относно субективната страна на престъплението следва да са подробно, ясно и безпротиворечиво установени и съвкупно оценени, което в случая не е сторено.

ВКС намира за основателни твърденията на защитата на Русинов за това, че са игнорирани данните за присъствието и други трима души на местопрестъплението, за което имало свидетелски показания и веществени доказателства. Нямало и достатъчно яснота за часа на настъпване на смъртта. 

Именно това е защитната теза на адвокатите на Русинов, който твърди, че с Яна Кръстева е имал единствено интимни отношения. След секс в храстите той я оставил заспала, но жива. Чеци твърди, че тя е била убита по-късно. 

Върховните съдии са намерили, че фактическите обстоятелства, свързани с авторството на убийството и начина на извършването му, не са установени след внимателен анализ на доказателствата. В доказателствения материал имало противоречия, които не са решени от предходната инстанция. Това е довело до "разкъсване на връзката между отделните групи доказателства и експертни изводи, които са били само изброявани в мотивите, но не и комплексно оценявани съобразно тяхното значение и относителна тежест".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

26179

8

ELPIDA

05.07 2016 в 13:58

Вик, каквото и лошо деяние да извърши един човек,той винаги си остава дете за майката. Естествено, че тя ще страда, но поне знае, че детето й е живо и живее с надеждата, че то не може да извърши престъпление и ще бъде оправдано.

11841

6

трафоПОСТ

05.07 2016 в 13:40

dirnik, наистина много подходящ ник.

Чеци е последният видял Яна жива. Твърди, че не я е убил, но я е оставил гола в храстите и си е плюл на петите, та чак в Истанбул. От там се върна, благодарение на увещанията на адвокати и Карбовски в телевизионно включване. Аз не знам човек като прави секс да бяга чак в друга държава.

Знам и други неща, но те са от лично естество, поради познанството му с мои близки.

Нека съдът да реши, и наистина, вие лично на мястото на кой родител бихте предпочели да сте, този на Яна или този на Чеци?

26179

4

ELPIDA

05.07 2016 в 12:54

Dirnik :

1.Може ли нормален мъж в трезво състояние да прави секс с пияна жена в храстите? Нямо що.Много "романтично".
2."Човекът" с толкова корпулентна физика толкова ли не можа да вдигне на ръце една 45 кг. жена,да я качи в едно такси, да я заведе и у дома в леглото си,и след като се наспи да продължи "удоволствието"...
3.Абсурдно е патоанатомите да не успеят да определят часа на смъртта.
4.Лъжесвидетели, за добър хонорар знаят как да си научат урока,написан от адвокатите.
5.За юристите-защитници по углавни дела-всички знаем хонорарите и по какъв начин се заобикалят законите.

20374

3

Стринка Минка

05.07 2016 в 12:08

Дирник, да не дава Господ да разбереш разликата между състоянието на майката на Яна и майката на Цеци.
 
X

Подкастът на OFFNews