Чеци съзнавал, че умъртвява Яна по особено мъчителен начин (мотиви към присъдата на Николай Русинов)

OFFNews 20 февруари 2015 в 15:02 18461 7

Чеци съзнавал, че умъртвява Яна по особено мъчителен начин (мотиви към присъдата на Николай Русинов)

Николай Русинов-Чеци, който получи доживотен затвор за смъртта на Яна Кръстева в Борисовата градина в София, е съзнавал, че умъртвява жертвата си по особено мъчителен начин. 

Това е записано в мотивите към присъдата на Русинов, които публикува Софийският градски съд (СГС).

Магистратите признават, че в момента на убийството е имало и други, неустановени към момента лица, които са съучастници на престъплението. Прекият извършител на убийството е Русинов, който съзнавал, "че както той, така и неустановените по делото лица са съпричастни към предприетата изпълнителска дейност по отношение на причиняване на смъртта."

Един или двама са били помагачите на Чеци - съдът не дава отговор на този въпрос. На мястото е намерен генетичен материал освен от Русинов и Яна, но и от още едно лице. Според експертизите по делото неустановените помагачи държали Яна за ръцете, докато Чеци я насилвал. В мотивите съдиите се позовават на заключенията на експертите, според които: 

Двете гривнени стави (на Яна, бел. ред.) са били притискани с ръце, за да се преодолее съпротивата на Яна. Тъй като са налице доказателства за осъществен полов акт от подсъдимия, съдът прие, че той е лежал с тялото си върху Яна и така е фиксирал към земята нейното тяло, а неустановените по делото лица са притискали ръцете ѝ.

Съдиите са категорични, че подсъдимият е съзнавал "общественоопасния характер на деянието", предвиждал е последиците и е "искал настъпването на тези последици". 

Освен показанията на свидетели и приложените експертизи, съдът коментира и показанията на подсъдимия, според когото той и Яна правили секс по взаимно съгласие. Според магистратите доказателствата за нараняванията по тялото на момичето и по тялото на Русинов доказват точно обратното. Двамата са били в "по-близки от обичайните отношения" и прекарали вечерта заедно в заведението "Маймунарника" в Борисовата градина. Намерените на местопрестъплението доказателства обаче сочат "явно нежелание от страна на пострадалата за интимност с подсъдимия и неустановените по делото лица, а в случая това е от значение.

В мотивите четем още:

Съдът не кредитира и обясненията, според които Яна сама си смъкнала панталона, без да го сваля и си вдигнала потника нагоре. Целостта на потника и на панталона е нарушена по време на физическото въздействие върху Яна от подсъдимия и от неустановените лица, тогава и двете дрехи са изцапани с изтичаща от Яна кръв, а потникът - и с клетъчен материал от подсъдимия. В този момент панталонът е свален от извършителите, а не от Яна.

Съдиите не вярват и на обясненията на Чеци за това, че след акта двамата с Яна заспали, като се завили с връхна дреха. Те са убедени, че след извършване на престъплението, Русинов е започнал да прикрива следите си, като едно от нещата било да изключи мобилния телефон на Яна, така че той да не може да бъде засечен от клетка на мобилния оператор и заключават, че към този момент момичето вече е било мъртво.

В мотивите се посочва още, че Чеци умишлено е напуснал страната. Според обясненията му той заминал по работа на неофициална среща. Според съдиите обаче са категорични, че няма никакви доказателства за подобен характер на пътуването му и единствената цел била той да се укрие. От Румъния Чеци е следил новините и е знаел, че го издирват. По-късно заминал за Турция, откъдето имал намерение да отлети за Южна Африка. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови