Посланик дьо Кабан: На хартия вашата съдебна система е по-независима от френската

OFFNews 26 октомври 2014 в 18:00 8031 6

Ксавие Лапер дьо Кабан

На хартия вашата съдебна система е по-независима от френската, но не съм толкова сигурен, че в действителност е така.

Това каза в интервю за bTV посланикът на Франция в София Ксавие Лапер дьо Кабан. 

Дипломатът каза, че през седмицата се е срещнал с главния прокурор Сотир Цацаров и председателят на ДАНС Владимир Писанчев. На срещата е обсъдена съдбата на КТБ и дипломатът се е запознал с действията на институциите по този случай. 

Дьо Кабан посочи, че е лош знак това, че Висшият съдебен съвет не е успял да избере председател на Върховния касационен съд. Според него това означава, че Съветът изчаква да се формира новото правителство и спрямо това да избере нов председател на съда. 

За реформата в съдебната система има прехвърляне на отговорност между институциите. "От прокуратурата казват: "Трябва да променим този закон, но това не зависи от нас, а от Народното събрание". От НС казват – има проблем, защото съдиите са корумпирани, съдията обаче казва: "Вижте, прокурорите нямат воля и не внасят качествени обвинителни актове". Всяка институция отхвърля отговорността и я пренасочва към други институции", обясни дипломатът.

Според него това създава несигурност, която се отразява и на чуждестранните инвестиции. 

"Не знам кой друг може да бъде премиер, освен Борисов. Той е шефът на партията, която спечели изборите", коментира дипломатът. Той обясни, че стабилността на правителството ще зависи от коалицията и от партиите, които ще решат само да подкрепят или и да участват в управлението. "Много е важно това правителство да е по-силно, отколкото предишните", каза посланикът на Франция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови