Каракачанов: Ердоган показа, че Местан е неговият човек в България

Калоян Константинов, Симона Костадинова 11 февруари 2016 в 15:27 4543 10

Снимка БГНЕС

Красимир Каракачанов.

"Ердоган си изпуска нервите и по този начин прави мечешка услуга на своето протеже Лютви Местан. Стана ясно каква е причината да им сложи тази забрана (бел.ред. - на Доган и Пеевски). От друга страна, това е сигнал към турците в България кой е човекът на Ердоган тук".

Това заяви пред OFFNews съпредседателят на ПФ и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов във връзка с новината, че турската държава е забранила на Ахмед Доган и на Делян Пеевски да влизат на нейна територия.

Преките последствия от забраната на Анкара обаче няма да са големи: "Ще наклонят шапката на Доган, няма да си паркира яхтата в Анталия, а някъде другаде", допълни националистът.

Каракачанов смята, че на Делян Пеевски е наложена забраната, тъй като е заел страната на почетния председател на ДПС в конфликта му с бившата вече глава на партията, като пеевските медии са атакували сериозно Местан.

Според него това е пряка намеса на турския президент в българската вътрешна политика, което е недопустимо, и трябва да му се поиска обяснение. Каракачанов заяви, че Ердоган трябва да се погрижи за прекратяването на конфликта в Сирия, както и да преустанови бизнеса на "Ислямска държава" на територията на Турция, вместо да се занимава с България.

Действията на президента обаче ясно съответстват на стратегията му на управление, очертана в книгата на премиера на Турция Ахмет Давутоглу - „Стратегическа дълбочина“. Той цели да използва турското население в страните от Балканите като лост за своята политика.

Другият съпредседател на ПФ Валери Симеонов коментира пред OFFNews, че вижда три възможни варианта за причините, довели до забраната.

По думите му това може да е акция, която ДПС сами са си организирали, за да се създаде впечатление, че партията не защитава интересите на Турция у нас. "Или срещу партията се предприемат репресии, така че ДПС да поучи някакви симпатии в очите на българската общественост", каза Симеонов.

Другата възможна причина за забраната, която видя депутатът, е икономическа. "Когато стане въпрос за мафиотската партия ДПС всеки трябва да знае, че става въпрос за пари. Нищо чудно да има някакви усвоени суми и неизвършени услуги", смята Симеонов.

Според него е възможно и решението на турската държава да е продиктувана от изостаналите методи на водене на политика от Ердоган. Той не изключва възможността това да е липса на уважаване към нормите на демокрацията и на европейските ценности.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!