Мъртви делфини, разрязани за филета, изхвърли морето край Поморие

Вероника Шербанова 18 юли 2016 в 14:14 19178 7

Над 60 мъртви делфинчета е изхвърлило морето само през последните дни, сигнализира Атанас Русев от "Да запазим Корал".  

Само в събота между Ахелой и Поморие са открити над 20 делфинчета, като някои от тях са били с изрязани гръбни мускули, т. нар. филета. 

Русев обяснява, че на 13 юли са открити и регистрирани 12 случая на изхвърлени мъртви делфинчета от Иракли до Силистар, а малко преди това в рамките на денонощие са открити 14 делфинчета. 

Миналата година на Корал са погребани 45 делфина. Цифрите за тази година вече са по-високи и се очаква до края на лятото те да се увеличат, като се има предвид, че тогава пикът е бил между 1 и 11 август, обясни пред OFFNews Атанас Русев. 

Това не е и първият случай на мъртви делфинчета с изрязани гръбни мускули, но тези случаи не са документирани досега, допълни Русев. 

Алармирахме още преди месец, че историята от миналата година ще се повтори, вероятно с много по-голяма сила, но до момента няма никаква реакция от страна на институциите, коментира той. 

Атанас Русев изпраща на 14 юли и писмо до Министерството на околната среда и водите, в което отправя същото предупреждение. 

Ако не вземете спешни и адекватни мерки, тази година ще е много по-лоша от изминалата. Всъщност вече е много късно, защото в морето вече вероятно циркулират стотици, ако не и хиляди мъртви делфини. Защото причината за тяхната смърт не е отстранена, а напротив - случва се ежедневно и продължава, защото нито една отговорна държавна институция, относно този казус в България, не желае да спазва законите. Много малък процент от мъртвите делфини достигат до брега и когато техния брой е в стотин - това означава, че в морето са хиляди... И честно казано, ако ние имаме доброто намерение повече всичко това да не се повтаря, интересно ми е какво искате Вие с цялото това абсолютно бездействие?

Ако тонът на това писмо Ви се струва остър - заповядайте на плажа Корал - днес собственоръчно погребахме 2 делфинчета, а преди няколко дни - 6... както казва Вашата колежка "умрели нелепо в рибарски мрежи, защото били много лакоми". За миналата година погребахме 45 делфинчета на Корал, 10 от които в последствие извадихме за изследвания и след това повторно погребахме... Елате да погребваме заедно и да видим после какво точно ще говорите пред хората и медиите, пише Русев.

Реакцията на държавата до момента се изчерпва със създаването преди седмици на задължителната за "разрешаването" на проблеми междуведомствена работна група към Министерството на околната среда и водите. 

По темата е организирана и среща в министерството, която ще се състои във вторник. 

От РИОСВ-Бургас обясниха пред OFFNews, че вече е започнала проверка по постъпилите сигнали, но тя ще отнеме повече време, тъй като сигналите се отнасят за няколко общини. 

По-късно днес информацията за получените сигнали ще бъде обобщена и ще бъде публикувана на сайта на РИОСВ-Бургас, за да се уточни броят на мъртвите делфини и да няма дублиране, посочиха още оттам.

По повод сигнала за това, че част от делфините са били с отрязани гръдни мускули, от РИОСВ-Бургас уточниха, че са получили един такъв сигнал, който също ще бъде проверен. 

Изпратихме и въпроси до Министерството на околната среда и водите и очакваме отговор. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12415

8

Ани

19.07 2016 в 13:29

Жестоко! Диваците, кои са диваците и защо са на свобода?!

8359

7

ОФчар

18.07 2016 в 17:16

Само Кримски риболовни кораби ще да са....

63994

6

Red or Dead

18.07 2016 в 16:13

“““...Каква е причината да не мога да сложа +.....“““““

Аз нямах проблем.....и с (-) и с....(+)..;)

На пост №2 , по принцип (+) не му се получават, но специално този му коментар е направо за “Пулицър“ за цялостно творчество;)

Аз лично го приемам като естествено продължение на станалия вече култов - “Cool“ и ремикса МУ - “Very Cool“... видно е, че човека има творчески талант и му се отдава много да “твори“ на ингилизки, той му е като матерен;)

17898

5

кикимора

18.07 2016 в 16:04

Б челото, в челото.

14469

4

случайно прочетох

18.07 2016 в 15:25

Каква е причината да не мога да сложа + на коментиралите тук?

26179

3

ELPIDA

18.07 2016 в 14:55

Е що трябва да се грижат за тези толкова благородни и красиви същества, след като по-приоритетно и "престижное" е да се събира такса колиба...палатка де.

12169

1

BB-8

18.07 2016 в 14:32

Не знам делфините ли са по-лакоми или хората, които ги унищожават...
То и без друго в Черно море не живеят кой знае какви видове, че хептен да ги изтребим, ма това тези от Държавата какво ли пък ги интересува... някакви си делфини там, при това и лакоми...