Откриха труп на делфинче на плажа "Корал"

OFFNews 05 август 2015 в 14:32 3751 1

Снимка sxc.hu

От началото на август в бургаската екоинспекция са получени пет нови сигнала за изхвърлени от морето мъртви делфини. Телата им са намерени в районите на Обзор, Китен, залива „Св. Параскева“, резерват „Ропотамо“, къмпинг „Корал“ и Царево.

Вчера на плажа „Корал“ е намерен поредният труп на малко делфинче.

И трите вида черноморски делфини - обикновен, муткур и афала, са защитени и убиването им е забранено.

За тази година, само по южното Черноморие, са намерени 22 мъртви бозайника. МВР разследва три от случаите, за които има съмнение, че смъртта е настъпила насилствено.

Димитър Попов от „Зелени Балкани“ не си спомня досега да има доведено до край подобно разследване за делфин. Практиката в подобни случаи е да се води досъдебно производство срещу неизвестен извършител, което след време да се прекратява.

Димитър Попов уточнява, че не може да бъде посочен причинител за смъртта им, поради липсата на система за изследване на тези случаи. Причината е, че няма кой да извършва аутопсии на починалите животни.

Подобни проучвания в Украйна и Турция сочат голям дял и на делфини, заплетени в рибарски мрежи и удавили се, и на загинали от различни заболявания. Трябва да бъде изграден механизъм, който да дава отговор кога един бозайник е умрял от естествена или насилствена смърт.

Според институциите, подобна мрежа съществува от 2006 г. и се поддържа от Института по рибни ресурси във Варна, двете екоинспекции по морето и „Зелени Балкани“.

Самият Димитър Попов е част от нея, но признава, че тя работи на базово ниво. Тоест – обобщават се само данни относно колко делфина са загинали, от какъв вид и пол са.

Не можем да дадем категорична информация избива ли някой делфини или има други фактори за смъртта им, пояснява Димитър Попов.

Можем да предположим, когато намираме животни с отрязани перки, което е знак, че са били заплетени в рибарски мрежи, казва Попов.

Няма и точна информация колко делфини приблизително плуват в Черно море. Счита се, че са около 200 000 индивида, но това число е на база частични проучвания. През тази година „Зелени Балкани“ и държавните институции работят по два проекта, които да дадат по-ясна представа.

Популацията на делфините в Черно море пък ще даде и по-точна преценка и за състоянието на самата екосистема, защото бозайниците са на върха в хранителната верига в морето.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!