ДПС за казуса с Бат' Сали: Какъв е този вой? И другите правят така

OFFNews 10 октомври 2014 в 14:11 4447 8

И другите правят така. С този "аргумент" от партията на Ахмед Доган и Лютви Местан ДПС оправдаха влизането в парламента на Александър Методиев (Бат' Сали), който е от Самоков, но влиза в 43-то НС като депутат от Кюстендил.

Бат' Сали, който влезе в 42-то НС със запомнящата се реплика: "Аз съм Сали и съм циганин. Виждате ме, циганин съм и се гордея от произхода си, но това, че съм черен циганин, не ме прави престъпник", бе водач в листата на ДПС в Кюстендил.

За него са гласували преференциално едва 38 души. Въпреки това Бат' Сали ще е депутат заради гласовете, които ДПС преля от чужбина и заради текстовете от Изборния кодекс, позволяващи гласовете на хората, които не са отбелязали преференция в бюлетината да се смятат автоматично за гласуване за водача в листата. В случая с Бат' Сали те са още 398 гласа, общо 436 или 50.23% от общия брой на гласувалите за ДПС в областта.

Преди да стане депутат, Бат’ Сали беше известен основно със скандали за купуване на гласове, мошеничество, уреждане на побои и сплашвания. Разследване на Нова телевизия пък го уличи за “шеф на частното енерго” в ромската “Седма махала” в Самоков. Местни жители обясниха, че ползват ток без електромери, като в замяна плащат по 20-30 лева на месец. Кабелите за тока директно и безотчетно влизат в домовете на ромите.

От ДПС обаче защитиха избора на Александър Методиев за депутат в 43-то НС. Този феномен не се случва единствено при нас, ГЕРБ също имат депутат в новия парламент, който е избран по същия начин, обясниха от партията.

"Изборният кодекс и скрепената в него методика за изчисление на мандатите определят разпределението на гласовете за съответната политическа сила, без възможност за субективна преценка", пише в декларацията им. 

От ДПС подкрепят думите си и с пример:

"Във Видин АБВ реализира мандат с 1 272 гласа, а в Смолян с 1 260; “Атака” получава мандат в Силистра с 1 425 гласа, където БСП с 8 015 гласа няма мандат. Спрямо средна “цена на мандата” 13 679 гласа. Защо при това положение не е проблем мандатът на „Атака“ в Силистра, а е проблем мандатът на Четин Казак в Габрово?", питат от ДПС. 

От партията отдават на своята висока политическа култура факта, че досега нито един техен представител не е възроптал срещу методиката на Изборния кодекс и начина на избиране на депутати.

"Ние, от ДПС, сме предупреждавали последователно и в двата парламента за рисковете на тази методика за изчисляване и разпределение на мандатите. Затова не разбираме този вой от представители на ГЕРБ и БСП срещу собственото им творение. Тези реакции са насочени срещу собствения им Закон, а оттам – и срещу принципите на правовата държава", пишат още от щаба на ДПС. 

В края на декларацията се уточнява, че заради високото обществено недоволство и създалият се казус Лютви Местан ще даде пресконференция в понеделник, 13 октомври. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!