Калин Терзийски: Моята борба

Калин Терзийски Последна промяна на 23 декември 2018 в 09:00 7092 3

Чета статия за това, че гърците отново получават най-високи заплати и най-дебелички пенсии от всички балкански хора. Ох да.

Че как иначе, припомням си веднага, та нали и преди, когато бях малко момче, студент по медицина с бакенбарди и вталено сако, те седяха и пиеха двойно подсладено капучино и пушеха най-скъпи и ароматични цигарки! Все едно са някакви балкански князе или набаби?!

И тогава си бяха богатички, самодоволнички, надутички и носонавирени едни такива.

Пък жените им – с дупета като санстефански Българии, пък самите те – на изпитите – мън мън мън – и бъкел не знаят, а и за какво им е да знаят точно пък бъкел интересно, щом татковците им имат парички; драхми валят като златен дъжд, и все пак Зевс е грък, мамка му божествена, и въобще – малака малаки, мазна работа си е гръцката, доволна и предоволна, няма две мнения по въпроса!

От край време гърците са си добре, а ние ги гледаме като прецицало маче – майкя си. И няма две мнения по въпроса.
Криза, криза – и пак 586 евро минимална работна заплата!

А те, клетите наследници на Софокъл, изкараха една от най-сериозните кризи в цяла Европа. И действително – от предишното ниво -751 евро - минималната заплата е паднала доста. Но според сериозни статистики всъщност действителната минимална заплата на гърците в момента е малко под 700 евро – просто защото получават и тринайста и четиринайста заплата.

Пак ще има узо пломари, пак ще има дзадзики, рибица и ахтаподец! Но гърците, видите ли...

Нека скоча около две хиляди километра на северозапад. Колко арестувани имаше при протестите в Париж? Само до края на ноември – около 4500 по данни на правителството. Задържани.

Какво ще рече „задържани”? Това ще рече, струва ми се: хора, които протестирайки, са стигнали до такива крайни действия, които са принудили органите на реда да вземат също най-сериозни, крайни ответни мерки.

Четири хиляди и петстотин - само задържаните! И то не за целия период на протестите.

Това, бих си позволил да твърдя, показва, че когато протестират, французите никак не се шегуват. Въпреки прочутото си чувство за хумор (извънредно нелепо, според мен).

А сега мога да се върна на гърците и да кажа, че те протестираха много по-усилено и от французите. Естествено – имаха и много по-сериозни основания. Но тук става въпрос за друго!

И то е: Тези хора, тези наши събратя – бедни и работещи и очакващи заплатите си като всички трудови хора по света – не чакат ножът да опре о кокала!

Не чакат преклонената главица да бъде отсечена от някоя отплеснала се сабя на господар, който не знае поговорката за преклонената главица и сабята. Не чакат дупките на джоба да станат по-големи от целия джоб. Не чакат върхушката да си разиграе коня по целия мегдан. Та да се плеснат по челата и да си кажат: Бре, сега какво ще правим?!

Те действат. И са готови на всичко.

Сещате ли се картината на Дьолакроа „Свободата води народа” на Йожен Дьолакроа? Да, сещате се. Тя е френска.
Сещате ли се друга негова картина, предхождаща „Свободата...” – а именно картината „Клането на остров Хиос”? Тя е пак френска, но в нея е изобразена сцена от гръцката борба. Клане на героични, разбунтували се гърци от турци (разбирай – потисници, поробители, властващи).

И на двете картини са изобразени хора от тия народи, които умират. Драматични образи на нещо, което може би ние не разбираме съвсем ясно. А именно:Умиращи за правата си хора. Умиращи за Справедливостта хора.

И така: Гърците взимат отново най-много пари на Балканите. Най-добре живеят. Недоволни са, естествено – преди са били и по-добре.

А ние ги гледаме и както обикновено казваме: Тия мръсници, тия нагли византийци, тия нахални копелета! Как не ги е срам бе!

Не стига че имат, ами искат и още! А мързеливи, мързелили!

Нищо не правят, а само пари искат! Не са като нас – по цял ден да пушат цигари пред кварталните магазинчета и по офисите и да се тюхкат от тежкия си живот! Е – виж ни нас! Скъсваме се, скапваме се, погубваме се...от тюхкане и гъгнене и недоволстване и черногледстване! Сили не ни остават от одумване и злословене, от гаднодумие и мърморене! Влезем във фейсбук и – направо ад! Мъка мъка мъка!

Ужас е нашият живот, а гърците си гледат кефа, пара грабят като невиждали – на – пада им се че ги съсипа кризата, те се оляха от взимане на пари – пък сега и недоволни, мамка им мръсна, що сте недоволни вие бе, как не ви е срам да сте и недоволни, как не ви е малко свян, че даже и да ми мрънкате и да искате да ви се подобри положението!

Ще се гърчите, гърци с гърци, мамка ви византийска, щото да видите как ни е на нас!

Е така казваме ние, българите. За нас всеки, който си позволи...

Чуйте сега: за нас, българите, всеки, който дори си помисли да вдигне глас за правата си е жалък мрънкалник, нещастник, безсрамен наглец и лигльо!

Защото...

Робът ужасно мрази някой да се бунтува покрай него. И още повече – тоя, който защитава правата си и иска да получи това, което е изкарал с труда си!

Робът мрази себе си – заради жалката си страхливост и заради недостойното си положение – и затова прехвърля тая омраза върху всеки, тръгнал да вдига глава!

Затова българинът – чуе ли някой да вдига глас за правата си – вместо да се вдигне заедно с него, вместо поне да е солидарен с него и да го подкрепи – той се нахвърля най-злостно връз него. И го нарича най-малкото „окайваща се мърша” или „мрънкалник”.

Какво е това? – питам се и веднага си отговарям: Крадецът винаги вика „Дръжте крадеца!”. Робът, който никога не се бори за правата си, а само свежда глава...робът, който таи страшна злоба, но никога и сила за борба – той проецира върху другите своите душевни съдържания. И за него тия, които се борят за правата си, които се борят въобще – са окайващи се нищожества, мрънкащи самосъжалителници. Защото самият той е такъв и вижда себе си в тях.

Така де. Гърците ще продължат да пият своите свръхподсладени кофеинови напитъци, да пушат ароматичните си самодоволни цигарки и да ни се подсмихват: Даже като сме най-зле, пак сме по-добре от вас (казват усмивчиците под тъмния мъх на горните устни на сладките им женички-дунди).

Даже като сме най-зле, пак ще си вземем 14-тата заплата и ще идем да измарцуцаме по едно пломари за ваше здраве, малака.

Така казват гърците, представям си ги.

И ми се прищява да съм малко българин и да цвръкна двайсетина драма злоба – като гной от раната на моето българско самочувствие. Но – по-добре – не.

Защото аз, видите ли, знам картината „Клнето на Хиос” и знам колко са били арестуваните по време на протестите в Атина и цяла Гърция при последните протести...и знам въобще какво правят хората в големите и достойни страни, когато правата им са нарушени...И се сещам за образите на загиналите за тия права. И си замълчавам.

„Преклонена главица сабя не я сече” е българска поговорка. Гнусна, като много други български неща. Надеждата ми е в това, че аз - като българин – мога да се променям. И да хвърля на боклука тая поговорка и да създам нови. Примерно: Нито ден без жестока борба с мръсните машинации на богатите и властващите...

Хм, това все пак не съм го измислил аз, а Йозеф Пулицър – бащата на съвременната журналистика. Но като ловък българин, аз ще го взема назаем – поне докато измисля своя такава - крилата и смела мисъл.

А преклонените главици... какво да ви кажа...

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3005

3

offVeso

26.12 2018 в 05:17

Г-н Терзийски,
Както е казал народа, що ме боли к**о че Маджарско нема излаз на топло море? Още по- не ме боли за Гръчко. Боли ме, обаче когато народа който ме е родил отгледал и образовал го наричат с разни имена, че не бил умен, че не бил достатъчно свободолюбив и така нататък. Аз съм благодарен на тоя народ. А вашата статия, г-н Терзийски, макар и добре написана, е само допълнение към същото от което се оплаквате. Моля, опитайте се да приложите Вашият талант в полза на тоя народ. Другото сме го чували.

Ваш читател.

7948

2

Oggie Petkov

24.12 2018 в 11:20

Е, Калине, ако погледнеш където трябва ще видиш, че БВП то на "мързеливите гърци" е около 2.5 пъти по-голямо на човек от това на "работливите българи" и нивото на заплащането им напълно отговаря на тези данни. Вярно дълговете им продължават да са огромни и само членството им в евроклуба и Меркел ги спаси от истински глад и мизерия. Но това е друга тема. Та не разбрах твоята борба за какво е? Може би не си усетил капана, който сами си сглобихме: Управляват ни крадци, опозиция им са крадци и лъжци (не, че първите не са). Единствените уж читави са една шепа направо казано некадърници. За кого да се бунтува народа? Пак да сложи начело нови крадци и лъжци.

8014

1

Станчев

23.12 2018 в 10:21


Kalin Terziiski: Mein Kampf...
 
X

Парламентът на живо