Из делниците на един луд (30 ноември – 4 декември)

Тони Филипов, д-р Последна промяна на 07 декември 2015 в 12:27 14274 5

Понеделник, 30 ноември

Министър Ангелкова вика, че имало шанс догодина да посрещнем 1.5 млн. руски туристи. Тази година са били само 450 хил. По принцип в Турция летували около 4 млн. казаци, но догодина по изключение няма да летуват там, та можем да се надаме на сериозен прираст.

По този повод един Лопе де Вега, ама явно друг, не оня, ни пише, че Путин повел на Мойсей. Древният еврейски пич извел своите от Египет, а Путин ги изведе и от Египет, и от Турция.

На конференция за здравеопазването на много високо ниво, лично Малария Велева я водеше, премиерът каза, че догодина ще има 20 млн. повече за спешната помощ. Браво. Въпреки наименованието си, спешната помощ е нещо, което може години да изчака. Обектите на спешна помощ не винаги могат, но тя самата може. „Обещал съм, вика, на министъра на здравеопазването." Което много ме обнадеждава. Обещанията към електората не са нещо, дето се смята за ангажиращо, но мъжката дума е съвсем друго. Особено ако е скрепена с бас, както обича премиерът.

Снимка Христо Комарницки, в. „Сега”

За закона за вредните храни Борисов вика, че щял да ни помогне да си изградим хранителни навици и култура: "Този, който пие ракия, пуши цигара, яде сланина и не желае да има хранителни навици, трябва ли другите да му платят лечението? Да пие в определени граници, колкото казва медицината. (Смях в залата…) Ама то на пръв поглед е смешно, но това е първопричината да сме на първо место по брой на инфаркти и инсулти.”
Аз го погледнах и втори път. И пак е смешно. Ако слушаш медицината, трябва да си мериш пиенето с пипетка.

Чак да не повярваш, че тоя човек е хранил по от три до пет прасета според различните източници, че е израснал на свинска мас! (Майка ми мажеше мас от прасето и поръсваше малко със захар. С едната ръка ям, с другата тичам по ливадата да ритам топка.) И е станал мъж като горун! И толкова умен! Всичко това е от сланината. Знам, защото и аз като малък съм изял качета сланина. Между другото, напоследък се появиха изследвания, които твърдят, че сланината е полезна. Ама знам ли, може да са ги поръчани свинарите.

Премиерът направи и едно философско обобщение, което много ме впечатли: „Така е в живота – щастието на едни се гради върху нещастието на други.”

Такива мисли съм срещал само при мъдри писатели като Павло Загребелни: „Човек може да бъде щастлив само за нечия сметка. Сумата на щастието на земята е също така постоянна, както и количеството на въздуха или водата. Ако трябва да получиш повече, добре е да знаеш: някой друг е ощетен и обиден, унижен и наказан.”

И си е точно така. Докато в Париж световните лидери се чудят как да се справят с проблемите на глобалното затопляне, в София министърът на околната среда Ивелина Василева потрива ръце доволно. Затоплянето можело да се окаже добра новина за българския летен туризъм и да удължи активния сезон. Което автоматично ще се отрази и на БВП, защото туризмът формирал 13% от него.

Като стана дума за вредните храни. Възразявали сме понякога, дето Борисов използва множествено число за науките. Често казва археологии, екологии, социологии. Но може и да е прав. Социологиите наистина са повече от една. Миналата седмица излезе изследване на „Алфа Рисърч”, според което повече от половината българи одобряват въвеждането на данък върху вредните храни. Днес обаче гледам изследване на TNS (маркетинговото крило на Галъп), според което 80% от българите не искат данък вредни храни. Не било работа на правителството да ни определя менюто. Освен това 79% от българите били убедени, че не грижата за здравето, а за бюджета стои в основата. Та тези изследвания не могат да са дело на една и съща социология. Все пак поне през плет сме виждали.

Вторник, 1 декември

От Даунинг стрийт потвърдили, че Камерън ще посети България в четвъртък. Ще разговаря с Борисов относно реформите в ЕС, които Великобритания изисква, за да остане в съюза.

Оня ден четох в "Дейли мейл", че една четвърт от британските мъже имали почти пълната симптоматика на месечен цикъл - ставали раздразнителни, страдали от крампи, чувствали се уморени и се държали неадекватно. Еми да, английското време и английската кухня са напълно достатъчни да хванеш мензис, даже и без да добавяме жените им.


Представяте ли си Камерън да дойде неразположен? Както дойде Хилари, с костюм и вързана на опашка коса. И Бойко изтръпна, като я видя.

Между другото но едно място в „Порно” героят на Ървин Уелш разказва: „На сутринта се върнах вкъщи и изпаднах в депресия след като профуках и последната кока, после започнах да се потя и да мастурбирам над една вестникарска снимка на Хилари Клинтън в официален костюм…” Представяте ли си колко перверзно. Не мога да повярвам, че Хилари може да предизвика спонтанна хормонална реакция в нормален мъж. Камерън може. Камерън Диас. Казвал ли съм ви, че я обичам? Като по-млада, де. И сега не бих я върнал, но вече не ми е сред приоритетите.

Носителят на орден „Стара планина” I степен патриарх Вартоломей (роден Димитриос Архондонис) завладял църквата „Св. Георги“ в Одрин, напъдил българските свещеници и турил четирима гърци да четат по фанариотски. Специално за службата в нашия храм се изсипали 5 автобуса гърци. Наказателната акция е заради отказа да се махне паметника на екзарх Антим I от двора на другата българска църква - „Св. Св. Константин и Елена“. За ремонти на църквите ни в Одрин нашата държава е дала над половин милион евро, а Вселенската патриаршия не е турила и една керемида.

Мискинин! Знаете ли каква е разликата между гърка и евреина? И двамата ще продадат и майка си, но гъркът няма да я достави. Такива са! Помните ли какво казваше Казандзакис? Че за направата на турците Господ взел мед и барут, а за направата на гърците ползвал огън и лайно.

Екип от Калифорнийския университет в Сан Диего открили гени, които допринасят за увеличаване на продължителността на живота. Учените смятат, че тези гени са свързани с оцеляването на бабите и дядовците, за да могат да помагат при отглеждането на внуците и да им предадат познанията си.

Пенсиите, вдявате ли?! Дава ви се отсрочка, за да се грижите за внуците си! А не да си гледате само кефа. За предаването на опита не настоявам твърде. Щото като ви гледам как живеете, то не е живот, дето трябва да се възпроизвежда. Напротив, както е казано, бийте ги, ако почнат да ви усвояват опита.

Важно съобщение за фенките на Лео ди Каприо: Не бил изнасилен от мечка, каквито слухове плъзнаха във връзка с новия филм на Алехандро Иняриту „Завръщането”, където героят на Лео, изследователят Хю Глас, се бори с мечка и тя му минава изотзад и извършва движения, които гореспоменатият Уелш нарича „задна прашка по фермерски”. От 20th Century Fox обясниха, че мечката го е борила, но не го е проникнала. Защото мечката била женска.

Между другото, „Новинар” писа оня ден: „Мечките убиват за секс и орална любов”. Учени изследвали сексуалните им навици и установили, че са големи любители на секса, вероятно изпитват удоволствие и получават оргазъм. В Хърватия два екземляра били наблюдавани да правят орална любов 28 пъти за шест години. Което си е направо редовно. Пенсиите, не ли? Да.
В дивата природа мъжките прекарвали по две-три седмици в ухажване на женската, преди да преминат по същество. Поради което никак не е чудно, че се чифтосват веднъж на няколко години. При хората ухажването е на път напълно да изчезне. „Труд” пише: „След 40 г. няма да ходим на първа среща”. Ще ходим направо на втората. Цялата увертюра с премрежените погледи, стискането на ръчички, приятелските целувки по бузката и т.н. ще се извършва предварително по интернет.

Какви работи ще изпуснем майка му стара… Давате ли си сметка какво значи да идеш направо на втора среща? Всички онези гаджета, дето ти тръгват с дълги пасове („Никога не лягам с мъж на първата среща.”), губят основание. По интернет човек може да направи логистиката на няколко обекта наведнъж. И в петък само минава и… Така, де, сещате се.

Като казах логистиката, та се сетих. „Сега” пише, че НКСИП, звеното към МРРБ, което отговаря за новите магистрали, пуснало обществена поръчка за проектиране и строителство на общо 4.46 км от магистрала „Струма” - 2 км тунел с две еднопосочни тръби и 2.46 км открит път при Железница. Първоначалната идея беше за 15 км. тунел през Кресненското дефиле, но после държавата се отказа, и уж за по-евтино мина на вариант с редуващи се виадукти, къси тунели и открити участъци. Но, както е известно, по нашите географии евтиното винаги излиза скъпо. Тия 4.5 км. ще излязат 128 млн. евро, по 28.4 млн. евро на километър. За толкова горе-долу бил построен най-дългият тунел в света норвежкият "Лаердал", който свързва Осло с Берген. 24.5 км за 139 млн. евро. Верно,че той е само с една тръба, но и по две да умножим, пак сме в пъти по-скъпи. Хем нашият ще е като норвежкия, ама друг път…

Засега рекордната кражба, както многократно е изтъквал и премиерът Борисов, беше магистрала "Люлин" (също с тунели и виадукти) със средна цена по 10 млн. евро на километър. Но те рекордите са за това, за да бъдат подобрявани.


Сряда, 2 декември

Г-жа Стела Николова публикувала във ФБ отворено писмо до министъра на просвещението проф. Танев, в което го сезира за абсурдни задачи в учебника за II клас. И дава пример: "Жителите на една махала били закарани на митинг, като всеки получил по едно знаме и по две кебапчета. След митинга те изхвърлили 15 от знамената, а останалите 35 занесли в махалата. Колко кебапчета са получили жителите на махалата?"

Много интересно. През 2013 г. точно същата задача се падна на един математически турнир. И тогава пак имаше възмутени родители. А на IV-ти клас се беше паднала друга задача, от която, обаче се възмутихме само ние и Стела Стоянова от „Стандарт” (Дали не е същата Стела?): "През първия ден на фестивала Ханс изпил една бира. През следващите два дни пиел по две бири на ден, през следващите три - по три бири на ден, а през последните 4 - по 4 бири на ден. Петер пиел по Х бири и накрая изпил толкова, колкото и Ханс. Колко е Х?"


Бири може, кебапчета не?! По три бири на ден за четвъртокласник! Или може би проблемът е, че кебапчетата са ги изяли циганите? После не сме били расисти…

Учените често откриват неща, които въобще не са търсили, пише „Сега” по повод изобретената от учени от университета в Куинс течност с дупки. Молекулите на тази течност имали способността да задържат други молекули в себе си, тоест, действали като течна гъба. Така без да искат учените намерили решение, на което сега трябва да измислят и проблем.

Така си е. Откритията се правят случайно. В науката не е да си навиеш на пръста, че ще откриеш еди какво си и готово. От Архимед тръгва погрешното мнение, че първата реплика на великия откривател е: „Еврика”. Нали той открил закона във ваната и хукнал гол по улиците, да се похвали на света: „Еврика… Еврика…” Но това са художествени измислици на Плутарх и Витрувий. Най-често първата реплика е: „Баси мамата!” Ровичкат за едно, намират друго… Колумб търсел Индия. Кешки да не беше я търсил… Флеминг търсел чиста епруветка. Некои си търсели лекарство за високо кръвно, но открили виаграта. Чарлз Таунс се забавлявал да разлага светлинния лъч и без да иска открил лазера... А Нютон цял живот търсел философския камък. И ако не е била онази ябълка да го удари по чутурата…

Като стана дума, в науката дори и нищо да не откриеш, пак е откритие. Това показва къде няма смисъл да се търси повече. Например, ако направя откритието, че тези реформатори не са способни да прокарат никакви реформи, идващите след мен изследователи ще знаят и ще търсят на друго място. Пенсиите, на вас съм ви го обяснявал. Спомняте ли си за „Парадокса на петтях лева”? Ама и аз какви непосилни за вас работи очаквам... Добре, де, не ми се свиди да повторя. Ако бръкнете в единия джоб и петтях лева ги няма, това означава, че сте добили познанието, че те са в някой от другите джобове. После бъркате в друг джоб и петтях лева и там ги няма, но вие вече сте с удвоено познание. После в друг и т.н. И в колкото повече джобове не откриете петтях лева, толкова по богати сте на познание.

Та казвам, че неоткриването е важно за науката и също се заплаща. Миналата седмица четох, че Владко Живков, който работил 30 г. в БАН, поне на ведомост, и нищичко не открил, се пенсионирал на тавана – 910 лв. Бил съм в тия среди и мога отговорно да кажа, че колкото по-рядко ходи един учен да се топли в службата, да върти телефона, да снима на ксерокса, да залисва онези 1-2 колеги, които наистина работят и т.н., толкова по-полезен е той за съответната научна институция.


Четвъртък, 3 декември

Камерън кацна на летище София. Бойко го посрещна. Но първо пуснаха един с английски да му започне. Да каже на госта 2-3 думи на матерния му. И после Бойко го ръкува и прегърна. Без обаче да го целува. Явно от протокола са му обяснили, че това прави брежневско впечатление. После го заведе в МС и му показа изложбата си със снимки. И там, пред снимката с Йоан Павел II, му призна:
- Три папи са ме галѝли по главата.
- Really?
- Да, бе!
- И кво?
-Ми нищо…
- Включително и последният папа?
- Да, и Франсис, и Бенедикт, и Йоан Павел. И пак нищо…

И Камерън остана силно зачуден. Щото Камерън не е някой невежа. Знае ги тия работи. Пък и те не са тайна. През 2012 г. най-известният екзорсист отец Габриел Аморт разказа как папа Бенедикт XVI изгонил демоните от двама обладани, само като ги погалил по главиците. Ама то има демони и демони. А и обладаните са с различна гостоприемност. Та не е толкова просто. Пък една година гръмотевица удари един от охраната на Бенедикт. И той си турил ръката на челото му, оня станал и тръгнал да върви. Точно като Лазар. Пък една жена от Коста Рика свидетелства, че Йоан Павел II ѝ излекувал мозъчен тумор, като я погалил по главата. Но пак казвам, хората са различни.

Бойко показва на Камерън как точно са го галѝли папите. На малката снимка папа Бенедикт гони зли духове от обсебен

Добре де, това, че са те „галѝли три папи” по главата и не е помогнало, не е ли само по себе си чудо в християнския смисъл? И можем спокойно да обявим Бойко за блажен, да го беатифицираме, казано по-просто. Не ли? Той си е блажен, но вече ще е и канонично блажен. Пък, ако е рекъл Господ, по-нататък може и светец да го направим. Но всичко по реда си. Не бива да се прескачат ранговете. Царят как го направи първо полковник, после генерал-майор и чак тогава генерал-лейтенант! Както не може от лейтенант направо генерал-лейтенант, така не може и от прост човек направо светец.

Петък, 4 декември

Ветко Арабаджиев удържа думата си. На мястото на японската вишна, която изкорени през лятото, турил три нови. Казвам турил, но по-точното е монтирал. Щото, както съобщават от "Площад Славейков", те са пласмасови и с електрически крушки. И отдалече ще изглеждат цъфнали през цялата година. Ама много отдалече, примерно от Орлов мост.

Японска електрическа вишна. Сн. "Площад Славейков"

Бутафория, да! Но пък много си отива с новата визия на Ларгото, с реставрираното парче от Берлинската стена до НДК. Ако не сте чули, на някой, не става ясно кой, не му харесало това нащърбено и надраскано парче камък и решил да го шпаклова, та да стане по-естетично. И то станало. Вече не е автентично, но пък е естетично.

Знаете ли на какво се казва „раданчене”? Да викаш летя, когато падаш. Журналята питат Радан какво чакат още в тази конфигурация, да падне таванът? Пък той отговаря: „Знаете ли, вече за десети път отговарям на въпроса какво правим, след като се провалиха промените в Конституцията, до момента не са се провалили. Ако се провалят, тогава ще отговоря на въпроса, но в момента съм оптимист."

„Понякога наистина трябва да положиш големи усилия да не опознаеш някого.”
Та докато той раданчи, аз да ви кажа. Държат смокиновото листо, за да прикрива голотиите и да се не вижда, че царят е гол. Правят му перде един вид. И вероятно през това време мишкуват зад пердето. Българската политическа класа има метаболитен проблем. Лапа, лапа, а не се наяжда.

Оня ден излезе още един запис по афепата „Яневагейт”:

Янева: Службите са си на ДПС. И тва е последната…
Ченалова: Последният бастион.

Янева: Ами да. И ако ги пипнат трябва да скачат на ДПС. И той Бойко затва каза: Ми те Писанчев и Лазаров много добре си работят, всичко е ОК, няма да ги пипам.

Всички се досещахме, че е така. (Без Радан, естествено). И генерал Наско го каза още тогава, макар и в дефанзивен план.
Пенсиите, във връзка с новите хранителни навици, които ще си създадете, когато вземете коледната добавка, имам съобщение. В един онлайн магазин предлагат екошаран. Две кила за 30 лв. Но е гарантирано екологичен, отгледан в яз. “Николаево”, който попада под закрила на “Натура 2000”. Повечето от вас ще вземат точно колкото за един шаран. Всъщност, той даже няма и 30 лв., а е 29.90 лв.

Братя, казвал сме и пак ще повторим: Единствено ваши и то за малко са само нещата, които сте изяли и изпили. Всичко друго е несигурно. И това не е еснафлък, да знаете! „Простите удоволствия са последното убежище на сложните натури”. А вие сте едни от най-сложните…

Над 29 000 шарана са емигрирали… Извинете, шараните не емигрират. Шараните си седят в тинята. Толкова българи са емигрирали само през 2014 г. Което е с 8500 повече от 2013 г. Над половината са хора между 20 и 39 г. И това се казва в правителствен доклад.

По данни на НСИ пък 66 240 ученици са напуснали училище през последните 7 г., защото са бедни. Тия 66 хил., ако имаха поне сланина, може би нямаше да отпаднат, щяха да се образоват и впоследствие да разберат и вредата от сланината…
Оня ден един много начетен и деликатен мой приятел ми ги обясни тия работи научно. Ние, българите, вика, сме като тампоните. Живеем на едно от най-хубавите места на земята, но в ужасен период.

Ами това е. Както винаги, спазихме традицията да завършваме оптимистично.

To be continued

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

08.12 2015 в 09:16

"Държат смокиновото листо, за да прикрива голотиите и да се не вижда, че царят е гол. Правят му перде един вид."

Ами той царят не се крие. Целият е на показ. А на мат'ряла така си му харесва. Защо изобщо да му е нужен смокинов лист? Или акцентът пада върху това, че Радан е мишка защото 2% не успяват да измъкнат на часа останалите 98% от бозата. Може да е давал други поводи да бъде усмиван, но усилията да се формира съзнание за нуждата от промяна в съдебната система не са от тях. Не съм съгласен с тази ти теза, драги Докторе.

07.12 2015 в 18:36

пласТмасови

07.12 2015 в 16:37

Много силно откъм хумора и винаги е така, така е и сега, когато оставя политиката по на заден план. Последното важи особено когато пише за нашите политици – тогава перото е повече ядно и хуморът остава по назад. А тук, тук примери много – майсторски навързва, уж между другото, ей така по асоциация с името, Д. Камерън с Каммерън Диас, за да изкаже откровенията си спрямо нея, или пък пестеливия откъм думи диалог, с който много казва:
- Три папи са ме галѝли по главата.
- Really?
- Да, бе!
- И кво?
-Ми нищо…


07.12 2015 в 14:34

Нищо слабо!Перфектен както винаги.Де всички да можеха да се изразяват и мислят така-щяхме да сме толкова далече,но уви...

07.12 2015 в 13:18

Слабо днес, кофти ...