Словашкият премиер Роберт Фицо обяви бойкот на четири водещи медии

Медийният бойкот на Фицо е напълно произволен. Не е в правомощията на правителството да налага санкции на медиите, заявиха от "Репортери без граници"

OFFNews 21 ноември 2023 в 09:28 3041 3

Роберт Фицо

Снимка Getty Images

Роберт Фицо

Премиерът на Словакия Роберт Фицо обяви, че оттук нататък няма да дава изявления за четири водещи медии в страната с аргумента, че не предоставят на обществеността достоверна информация, предаде Ройтерс.

59-годишният Роберт Фицо бе избран за премиер на Словакия за четвърти път миналия месец и като левоцентристка коалиция след парламентарните избори. Преди 5 години той подаде оставка от премиерския пост под натиска на масови улични протести, предизвикани от убийството на журналиста Ян Куциак, който разследваше корупцията в политическите среди.

Фицо често атакува медиите и поведението му е предизвиквало безпокойството на международната неправителствена организация "Репортери без граници", според която той е атакувал журналисти, ограничавал е достъпа до информация и е поставял под въпрос независимостта на обществените медии.

Вчера словашкият премиер обяви, че вестниците и онлайн изданията "Денник Ен", СМЕ, телевизия "Маркиза" и "Актуално" - където работеше убитият Куциак, "не са изпълнили задължението си" да предоставят достоверна, пълна и навременна информация, когато става дума за новото правителство.

"Докато посочените медии не започнат да изпълняват своите регламентирани задължения, министър-председателят Р. Фицо прекратява общуването си с тях", пише в изявление на премиера.

Миналата седмица Фицо заплаши да забрани достъпа на въпросните четири медии до правителствените кабинети и зали. Все пак "Денник Ен" и СМЕ съобщиха, че техни репортери са били допуснати там вчера.

Главният редактор на "Денник Ен" Матуш Костолни каза, че Фицо не е отговарял "с години" на въпроси, зададени от журналисти от неговия вестник. Макар и словашкият премиер да не е забранил достъпа на представители на медията до помещения и събития, прекратяването на комуникацията противоречи на закони, по силата на които медиите трябва да получават информация от властите, посочи той.

"Фицо се уплаши и затвори вратата в лицето ни. Няма да успее да ни затвори и устата", заяви Костолни.

Главната редакторка на СМЕ Беата Балогова обвини министър-председателя в публикация в социалната мрежа "Фейсбук", че разделя медиите на приятелски и враждебни, и увери, че премиерът няма да може "да сплаши" нейния вестник, така че да си наложи автоцензура. Според Павол Салай от "Репортери без граници" премиерът подлага демокрацията в Словакия на "противоударен тест".

"Медийният бойкот на Фицо е напълно произволен и неоснователен. Не е в правомощията на правителството да отсъжда дали медиите изпълняват законовите си задължения, а още по-малко да им налага санкции", каза Салай.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

3

Джендо Джедев

21.11 2023 в 13:05

Поредният путиноид дето медиите са му виновни. Както казваше непрежалимият Д-р Филипов, "Тия все едно един *** ги е правил!".

400

2

демотиватор

21.11 2023 в 12:37

Той и Хуйло, пардон, Путин, първо отпочна медиите, мина през кривосъдието, а накрая и до война стигна...

135

1

Far Rider

21.11 2023 в 09:54

Пак ще го свалят този некадърен комунист.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика